Уряд сподівається протриматись до вересня

Уряд сподівається протриматись до вересня

- У цьому уряді на початку заклали суперечність. Неможливо визначити — технократичний він чи політичний. Якщо технократичний, то чому його очолює політик? Якщо політичний — незрозуміло, кого представляють більшість міністрів, — каже економіст 50-річний Борис Кушнірук. — Урядовці не дали чіткої відповіді, що планують зробити. Рухаємося в Європу, сказали. Але конкретної програми реформ не представили.

У вівторок 16 лютого Верховна Рада 247 голосами визнала роботу Кабінету міністрів Арсенія Яценюка незадовільною. Однак не відправила його у відставку: замість необхідних 226 народних депутатів цю пропозицію підтримали 194. Це означає, що тепер уряд працюватиме до осені. Бо питання про його відставку не можна ставити двічі на тій самій сесії. А наступна почнеться у вересні.

За що можна похвалити уряд Яценюка?

— Найправильніший його крок — підвищення тарифів. Але й це робили несистемно. Наприклад, розмір оплати за тепло. Більшість ­будівель не мають приладів обліку. Заклали в бюд­жет 35 мільярдів гривень на компенсації тарифів і не знайшли коштів на встановлення лічильників.

Які плюси того, що уряд продовжить роботу?

— Верховна Рада зберегла певну стабільність. Адже прихід іншого Кабінету міністрів означатиме часткову зміну внутрішньої політики й гальмування реформ. Якщо постійно змінювати уряди, то руху вперед не буде.

А мінуси?

— В уряді так і не з'явився український Бендукідзе. У країнах, де проводили реформи, завжди був політик, який ставав їх своєрідним мотором. Був ідеологом змін. Зазвичай це — міністр фінансів або економіки. Наприклад, Каха Бендукідзе (грузинський міністр економічних реформ у 2004–2008 роках. — ГПУ). А президент Саакашвілі був самоскидом, який звільняв шлях для реформ — щоб ішли у правильному напрямку. Яценюк не став "дахом" для радикальних змін. А жоден із міністрів — ні Яресько, ні Абромавичус — не має того рівня підтримки серед людей, що дозволив би проводити реформи.

Але їх підтримує Захід. Зокрема, дає кредити.

— Захід працює з тими, хто є. Його не цікавлять персоналії. Його цікавлять дії.

Чому не можемо призначити Кабінет міністрів винятково з технократів, без партійних квот і політиків?

— Завдання технократів — швидко провести необхідні зміни. А потім піти. Їх має змінити політичний уряд, що представляє інтереси населення. Коаліція може призначити технократів, узявши на себе політичну відповідальність за їхні дії. Але в кожної фракції — свої інтереси. Вони конкурують між собою. За тим, що парламент не відправив уряд у відставку, стоять Коломойський та Ахметов. Нинішня ситуація влаштовує їх. Проте олігархічна система не вічна. Вона поступово щезає.

Політичний клас і населення поки що не дозріли до кардинальних змін. Якщо завтра будуть вибори, то люди переоберуть ті ж партії — білу та пухнасту Тимошенко, популіста Ляшка. У східних областях багато голосів отримає "Опозиційний блок".

Чого чекати далі?

— Ми повземо у правильному напрямку, хоч усе відбувається дуже повільно. Питання в тому, як прискорити цей процес.

Яка ймовірність дострокових парламентських виборів цьогоріч?

— Велика. Вони можуть відбутися восени. Якщо слідом за "Батьківщиною" з коаліції ­вийде "Самопоміч", то коаліція припинить ­існування. Верховна Рада матиме місяць на формування ­нової. Шанси, що фракції зможуть домовитися, майже нульові. Тоді у президента з'явиться право розпустити парламент. Право, а не обов'язок. Порошенко, скоріше за все, скористається ним влітку. Отже, вибори пройдуть на початку осені. До того часу уряд працюватиме.

Будуть і дострокові президентські вибори?

— Поки що для них немає підстав. Хіба станеться соціальний вибух. Але це було б дуже погано для країни. Адже ми досі — у стані війни.

Лента новостей
Вступай: