Зі шкідливого до корисного: як прянощі перетворюють їжу

Зі шкідливого до корисного: як прянощі перетворюють їжу

Спеції роблять нашу їжу смачнішою й різноманітнішою, а ще — кориснішою та здоровішою. Правильно підібрані прянощі здатні навіть знизити шкоду від жирної та калорійної їжі.
Відомо, що вживання жирної їжі призводить до підвищення в крові рівня нейтральних жирів — тригліцеридів. Часте вживання жирної їжі викликає зростання концентрації тригліцеридів до небезпечних значень, і ризик розвитку серцево-судинних захворювань значно збільшується.

Грамотне використання спецій здатне зменшити негативний вплив «некорисної» їжі й підсилити позитивні властивості «здорової». Саме це підтвердили у своєму дослідженні вчені з університету Пенсільванії (США). Вони встановили, що такі спеції, як кориця, розмарин, материнка, чорний перець і куркума, здатні зменшити шкоду від жирної їжі.
У ході дослідження протягом 2 днів шістьом добровольцям (огрядним, але здоровим чоловікам 30—65 років) пропонували приправлені й контрольні страви: каррі з курчати, італійський трав'яний хліб і коричний бісквіт. Як спеції було обрано приправи, відомі своїми винятковими антиоксидантними властивостями: куркума, розмарин, гвоздика, чорний перець, кориця, материнка, паприка та часниковий порошок.
Кожну порцію було приправлено ​​2 ч.л. спеціями. Контрольні страви були такими самими, але не містили спецій. Протягом трьох годин кожні півгодини після приймання їжі у випробовуваних брали кров на аналіз.
Аналізи показали, що вживання страв зі спеціями зменшує інсулінову реакцію на 20% і на 13% збільшує антиоксидантну активність у крові.
Такі спеції, як кориця та куркума, зменшують окислювальний стрес, який, за словами вчених, викликає хвороби серця, діабет і артрит. Спеції- антиоксиданти здатні нейтралізувати цей стрес, зменшити негативну реакцію організму на жирні продукти і таким чином знизити ризик розвитку хронічних захворювань.
Як відзначили дослідники, додавання 2 ч.л. спецій до їжі не викликало жодних проблем зі шлунком у випробовуваних.
З жирною їжею також добре поєднується імбир, шафран і гірчиця.

Стосовно газооутворювальних продуктів, то всі прянощі тією чи іншою мірою зменшують газоутворення. До бобових краще додати коріандр, кумін, перець та імбир. До капусти — кумін, коріандр, фенхель. До картоплі — куркуму і коріандр.
Щоб підсилити користь кисломолочних продуктів, використовуйте такі спеції, як фенхель, кумін, кориця, імбир і коріандр.
До морозива добре підійде кардамон, кориця та гвоздика.
До таких слизоутворювальних продуктів, як молоко, можна додати шафран, корицю та кардамон. Додавайте тільки до гарячого молока.
До солодощів — мускатний горіх, кардамон, імбир і корицю, а кавовмісних (чай, кава) — кардамон.

Лента новостей
Вступай: