У Конституцію варто внести економічний розділ із десятьма цифровими макропоказниками – економіст

У Конституцію варто внести економічний розділ із десятьма цифровими макропоказниками – економіст

Якщо не працює механізм експертних рекомендацій, якщо не працюють закони, не працюють кодекси, залишається останнє – найвищий законодавчий акт прямої дії – Конституція України. Для того, щоби змусити будь-які українські уряди та НБУ (незалежно від політичного кольору) працювати на країну, пропоную внести в Конституцію України економічний розділ із конкретними 10-ма цифровими макропоказниками, які забезпечать (навіть гарантують) сталий економічний розвиток України. Наприклад:

1. Граничний дефіцит держбюджету – не більше 3% ВВП.

2. Граничне коливання курсу гривні впродовж фінансового року – не більше 2% на рік в будь-яку сторону (девальвація/ревальвація).

3. Співвідношення доходів (податків) між центральним та місцевими бюджетами 50% на 50%, і т. д. (детальніше в моїй книзі "Як підняти українську економіку").

Коли в Конституції будуть вказані конкретні цифрові параметри, які не можливо по-різному трактувати, то це буде тими рамками, в межах яких змушений буде працювати будь-який уряд і НБУ – виконуєш параметри, працюєш далі, не виконуєш – відставка. Інакшого способу, як примусити наш політикум працювати на державу я не бачу.

Але ж так звана Конституційна комісія із підготовки чергових змін до Конституції – це закритий клуб, який готує все таємно, часто під диктовку із Кремля, і вкидатись буде в парламент в останній момент. Думаю, що ламаючи депутатів і суспільство для голосування в 300 голосів, ця влада зламає хребет сама собі, – тоді і відбудеться справжня зміна політичних еліт.

Лента новостей
Вступай: