09.03.2023 20:51

Щити поверхові: види та особливості збирання

Щити поверхові використовуються для розподілення електроенергії та контролю роботи обладнання в багатоквартирному будинку. Їх класифікують за кількома ознаками, яким варто приділити більше уваги.  

Щити поверхові: види та особливості збирання

За призначенням

Поверхові щити зазвичай розподіляють електроенергію між квартирами. У такому разі до них підключають розподільні пристрої нижчого рівня, у яких виділені окремі лінії для потужної техніки та груп дрібних споживачів.  

Якщо енергоспоживання приміщень відносно мале, поверховий щит може бути об’єднаний із квартирним. У нього виносяться автоматичні вимикачі для окремих ліній, пристрої захисного відключення та інше обладнання. Це типова схема для смартквартир і малогабаритних апартаментів. 

За функціоналом

Основна частина поверхового щита — розподільна. Вона використовується для комутації силового та захисного обладнання. Однак компанія Генезис також пропонує бокси з контрольно-діагностичними відсіками. У них встановлюються лічильники й вимірювальні прилади, наприклад амперметри та вольтметри. Замовляючи виробництво електрощитового обладнання за індивідуальним проєктом, ви можете отримати навіть бокси з відділеннями для газових та водяних лічильників. 

Ще одна сучасна тенденція — створення окремих відсіків для низьковольтних ліній у під’їзних і поверхових щитах. До них підключаються:

  • системи сигналізації та відеоспостереження;

  • пристрої розумного дому; 

  • електромагнітні замки. 

Таке рішення дає можливість швидко діагностувати та ремонтувати техніку, обмежуючи доступ фахівців у житлові приміщення. 

За способом монтажу

У під’їздах багатоквартирних будинків найчастіше можна побачити вбудовані щитки. Вони встановлюються в нішах — ззовні можна побачити тільки їхні дверцята та віконця для використання контрольно-облікових приладів. 

Однак це не єдине можливе рішення. Доволі розповсюдженими є настінні електрощити. Їх використовують, якщо ніша не була закладена на етапі проєктування. Ще один рідкісний, але також можливий варіант — шафа з кріпленням до підлоги. Вона займає більше місця, але зручніша з точки зору ремонту й обслуговування. 

За комплектацією

Якщо максимально припустиме навантаження відоме заздалегідь, краще замовити комплектний електрощит. У ньому вже встановлено все необхідне обладнання. Вам лишається тільки протестувати його та підключити до комунікацій. 

Щити поверхові: види та особливості збирання

Однак параметри електромережі об’єкта можуть змінюватися. Якщо проєкт допускає збільшення енергоспоживання квартири, оптимальним варіантом буде порожній бокс. Він готовий до встановлення необхідних модулів — завдяки DIN-рейкам його можна буде наповнити за лічені хвилини. 

Лента новостей
Вступай: