20.02.2023 20:47

Яким має бути туристичне спорядження для тривалого та короткострокового походу?

Оскільки, вирушаючи в похід на будь-яку дистанцію, людина повинна нести все своє спорядження на собі, цей «багаж» має бути ретельно продуманим. Зібрати туристичне спорядження для походу легше, якщо пріоритет віддати компактним, легким, функціональним і універсальним предметам. Якщо ж має бути груповий похід, то доцільно скласти загальний список необхідних речей, а потім рівномірно розподілити їх між усіма членами групи.

За рахунок цього простого прийому ви зможете досягти двох важливих переваг:

  • буде рівномірно розподілене навантаження;

  • спорядження не дублюватиметься.

Це суттєво полегшить вагу рюкзаків учасників групи та збільшить швидкість проходження за наміченим маршрутом.

Рюкзак Kelty Tactical Falcon 65 coyote brown

Які фактори слід враховувати під час складання туристичного спорядження?

  1. Чисельність групи.

При складанні загального списку важливо, скільки людей буде у вашій групі, оскільки від цього залежить вибір та кількість предметів спорядження для кожного учасника групи — намет, спальник, кухонне начиння тощо.

  1. Сезонність, особливості клімату та рельєфу місцевості за наміченим маршрутом.

Це важливо, оскільки необхідно продумати список теплих речей, подбати про необхідність розведення вогню для приготування їжі, обігріву та просушування речей. Необхідно подбати про запас питної води, якщо на наміченому маршруті недостатня кількість її джерел.

  1. Безпека для всієї групи.

Сюди входить аптечка (загальна та індивідуальна), захист від комах, наявність засобів зв'язку між членами групи та з рештою світу (на випадок форс-мажорних обставин).

Які речі та предмети мають бути у списку спорядження?

Не виходячи з дому, придбати якісне туристичне спорядження в Україні, ціна якого буде найвигіднішою для вас, пропонує інтернет-магазин Unisport. У нас є все, що може знадобитися вам для самостійного та групового походу у будь-яку пору року.

Взуття та одяг

Вироби мають бути міцними, легкими, комфортними та відповідати сезону. Для зимового періоду вибір одягу має відповідати принципу «3 шари»:

  1. Зимова термобілизна.

  2. Шар утеплювача (кофта, светр, комплект теплого одягу, комбінезон).

  3. Штормовий одяг (куртки, пуховики, накидки від дощу, рукавиці тощо).

Вибираючи одяг для теплої пори, віддайте перевагу виробам, виконаним з легких штучних матеріалів, що ефективно відводять вологу від тіла і швидко висихають.

Намет

Для нетривалого походу краще обрати швидкозбірний намет. У тривалий похід краще віддати перевагу «двошаровим» наметам, що характеризуються:

  • гарним ступенем водостійкості та вітростійкості;

  • оснащені тамбуром (для зберігання та просушування речей);

  • конструкцією яких передбачена спідниця, зовнішній тент і подвійне дно.

Намет того чи іншого обсягу обирають з урахуванням кількості учасників групи.

Спальник

Цей предмет спорядження важливий для зимових походів, розрізняють два типи спальників:

  1. Спальник-кокон — компактний виріб індивідуального використання, що добре зігріває і утримує тепло.

  2. Спальник-ковдра — виріб більш просторе, що нагадує звичайну ковдру. Перевагою таких спальників є той факт, що вони можуть бути з'єднані між собою у вигляді застібок.

Ви можете вибрати комфортний зимовий спальник, демісезонний або літній — для будь-якого сезону року (з урахуванням щільності утеплювача).

Туристичний килимок

Килимок, що самонадувається, в поході незамінний. Недорогі, компактні, легкі та швидко сохнучі, такі килимки відрізняються високими теплоізоляційними властивостями, вони дуже комфортні для сну/відпочинку.

Туристичний рюкзак

При виборі рюкзака важливий його об'єм, оскільки це предмет, необхідний переноски всього спорядження. Залежно від статі, віку учасників групи та дальності/тривалості маршруту, рекомендуються рюкзаки певного обсягу:

  • діти/підлітки, одноденні походи — до 50 л;

  • жінки/3-денні походи — 50–80 л;

  • чоловіки/тривалі експедиції — 80–120 л.

Позитивні властивості та переваги рюкзака для туризму різко підвищуються за наявності виробу достатньої кількості строп для фіксації габаритних предметів та зовнішніх кишень. Має велике значення наявність у рюкзака:

  • розвантажувального пояса;

  • дощового чохла;

  • гідатора.

  • твердої спинки.

Любителям велоподорожей рекомендується вибрати туристичний баул «штани», який можна легко зафіксувати на багажнику велосипеда.

Складний килимок Terra Incognita Sleep Mat

Крім вищепереліченого, для туризму важливими є й інші предмети спорядження:

  • Power Bank;

  • засоби особистої гігієни;

  • аптечка, засоби захисту від укусів комах;

  • ліхтар, запасні батареї;

  • засоби, що дозволяють розвести вогонь;

  • мультитули та інші інструменти;

  • швейне приладдя (для ремонту одягу та спорядження);

  • їдальня/кухонне начиння.

Правильно підібране та якісне спорядження гарантує вам захоплюючий похід із комфортним відпочинком на стоянках. Купити туристичне спорядження у Києві з доставкою по всій Україні пропонує інтернет-магазин Unisport. У нашому магазині ви знайдете все, що може знадобитися у поході, наші кваліфіковані спеціалісти допоможуть вам вибрати потрібне спорядження.

Лента новостей
Вступай: