Під Радою проведуть пікет інтернет-провайдери з усієї України

Під Радою проведуть пікет інтернет-провайдери з усієї України

3 лютого під Верховною Радою відбудеться пікет українських інтернет-провайдерів. Кількість учасників і масштаб акції поки не відомі. Учасники намагатимуться донести до депутатів проблеми невеликих провайдерів у регіонах, де держкомпанії блокують їм доступ до інфраструктури і вимагають за неї платити.

За словами одного з учасників акції Анатолія Кукушкіна (директор провайдера Intelesi LLC в місті Первомайськ, Миколаївська область), енергокомпанії саботують спільний підвіс кабелів зв’язку на опорах ЛЕП. «Займаючи монопольне становище в інфраструктурі, вони завищують ціну на оренду, різні роботи, пов’язані з організацією спільного підвісу, такі, як видача технічних умов, узгодження проекту. У той же час опори, які нам намагаються «продати» втридорога, належать громаді, витрати на їх обслуговування, амортизація вже враховані в тарифі на електроенергію », — пояснив він.

Провайдери могли б встановлювати власні опори, але в багатьох місцях це фізично неможливо. До того ж, на думку Кукушкіна, нелогічно «городити ліс з опор», якщо інфраструктура вже є. «Ми вважаємо, що ці питання потрібно врегулювати на законодавчому рівні, створити справедливий по ціноутворенню, логічно зрозумілий і прозорий механізм, що регулює питання спільного підвісу кабелів зв’язку на опорах ЛЕП», — заявив він.

Крім зловживань у питанні спільного підвісу, провайдери мають намір скаржитися на зловживання в питанні доступу до багатоквартирних будинків та інші проблеми.

Акція запланована на 3 лютого, оскільки саме тоді у Верховній Раді будуть проводити слухання в залі ВР на тему «Реформи галузі ІКТ та розвиток інформаційного простору». Представник від дрібних провайдерів спробує потрапити на засідання, щоб донести позицію компаній. Для його підтримки і планується пікет.

По інтернету також ходили чутки про те, що протестувальники мають намір тричі відключити інтернет по всій Україні, щоб привернути увагу антикорупційного комітету, СБУ і президента Петра Порошенка. «Особисто я схиляюся до того, що це крайній захід. Але це питання обговорюється серед учасників протесту », — підтвердив Кукушкін.

Про заплановану акцію стало відомо і директору провайдера ІМК Олександру Федієнко, який також виконує роль головою правління ІнАУ. Він відмовився коментувати ситуацію від імені асоціації, але сказав, що протестувальників можна зрозуміти.

«У нас демократична країна, і кожен може заявити про свою громадянську позицію. Зараз дрібні провайдери в регіонах на межі. Населення країни убожіє, а на провайдерів ще сильніше збільшується фінансове навантаження. Долар росте, люди не можуть платити за послуги, а всі операції у провайдерів у валюті. У підсумку вони просто гинуть. А оскільки в невеликих містах може бути всього один, максимум два оператори, в кінцевому рахунку страждають абоненти, які позбавляються доступу в інтернет », — пояснив він.

Кількість компаній поки точно не відомо, однак, за словами Кукушкіна, інтерес до пікету виявляють компанії з усіх областей України. Тому що проблема актуальна для всіх.

Лента новостей
Вступай: