Правила "прописки" зробили жорсткішими

Правила

Українці зобов'язані реєструватися за місцем фактичного проживання протягом 30 днів. Інакше спочатку попередять, а потім під щоразу штрафуватимуть на 17-51 грн. Такі норми записані в постанові Кабміну №207 від 2 березня 2016 року. Реєструватиме людей тепер не міграційна служба, а місцеві органи влади.

Експерти зазначають, що вимога щодо реєстрації на новому місці зменшить проблеми, скажімо, під час обслуговування в медичних закладах. Проте досить часто приїжджі нелегально орендують житло, власники побоюються їх реєструвати та відповідно не сплачують 15% податків від орендної плати.

"У нас до половини працездатних проживають не за місцем реєстрації, а там, де можна знайти роботу. Це створює проблеми і самим приїжджим – вони змушені, наприклад, давати хабара в лікарнях за лікування. Але отримати прописку їм буде складно: господарі найманого житла часто відмовляються реєструвати квартирантів, побоюючись, що потім їх не випишеш. Та й податки платити вони не хочуть - 15% доходу", – говорить юрист Володимир Столітній.

Штрафи за відсутність реєстрації йтимуть до місцевих бюджетів, влада буде зацікавлена у виявленні тих, хто живе, але не числиться.

"Через виявлення приїжджих можна буде вийти на підпільних орендодавців, оштрафувати їх за незаконне підприємництво і змусити платити податки. Можливо, влада почне заохочувати "стукацтво" сусідів на квартирантів і їхніх господарів", - говорить юрист Василь Мірошниченко.

В Інтернеті чимало оголошень, де пропонують за 2 тис. грн приписати в обласному центрі, або ж до 12 тис. грн – за реєстрацію в прикордонних районах. Така фіктивна приписка допоможе через три роки скористатися правом багаторазового безвізового в'їзду на прикордонні території - до 50 км від кордону країн Євросоюзу – Угорщини, Словаччини, Румунії.

Знятися з попереднього місця реєстрації можна буде одночасно з реєстрацією на новому, адже в Україні існує електронний Єдиний демографічний держреєстр.

Лента новостей
Вступай: