Порошенко платитиме за генпрокурора залишками свого рейтингу – експерт

Порошенко платитиме за генпрокурора залишками свого рейтингу – експерт

За новопризначеного генерального прокурора питати будуть в першу чергу президента. На попередніх генпрокурорах Порошенко вже втратив більше половини свого рейтингу. Тому має бути обачним з новим призначенням. Про це у коментарі розповів політичний аналітик та блогер Карл Волох.

"Юрій Луценко – досить непоганий варіант генпрокурора. Але тут не стоїть питання довіри. Йдеться про рівень компетентності претендента в цій сфері. Луценко хоча і не юрист, але після років роботи міністром внутрішніх справ, непогано розуміється в боротьбі зі злочинністю та корупцією. Він є достатньо авторитетним політиком для того, щоб вести більш-менш самостійну лінію. В нього є бажання повністю очистити систему", – каже Волох.

Обрання генпрокурора – це в першу чергу політична відповідальність Порошенка, вважає експерт.

"За генерального прокурора питати будуть президента. Це його політична відповідальність. На попередніх генеральних прокурорах він втратив більше половини свого рейтингу. Тому сценарій – ми тобі призначимо, але ти будеш відповідати – має не дуже розумний вигляд. Президент призначає прокурора за своїм принципом. Прем'єра формально висунула найбільша фракція. Вона є відповідальною за формування коаліції, тому висуває прем'єра. Будьте певні, вже всі давно домовилися. Кандидатури зараз узгоджуються між двома основними фракціями. Тут ще підтягнуть пару залежних екс-регіоналів і голоси для призначення Луценка знайдуть. В ідеалі на місці генерального прокурора має бути супер принциповий юрист високого класу. Який займається винятково дотриманням законності і боротьбою за законність. Але ми поки що маємо не ту країну, де б таке могло статися", – каже аналітик.

Він вважає, що проводити відкриті конкурси на цю посаду не має ніякого сенсу.

"Обрали голову антикорупційного бюро. Ми маємо великі успіхи в цьому питанні? Можливо, люди і не корумповані. Але сказати, що вони без оглядки на Банкову, на політичне керівництво країни будуть боротися з корупцією не можна. Поки ані з вибором Ситника, ані антикорупційного прокурора, ми не маємо жодних зрушень. Не можемо: "Ух-ти, як добре обирати на відкритому конкурсі незалежною комісією. Як в нас все тут прекрасно виглядає", – говорить експерт.

Відомо, що вчора на засіданні фракції "Блок Петра Порошенка" повідомили про внесення кандидатури Юрія Луценка на посаду генерального прокурора. Про це в кулуарах парламенту заявив народний депутат від цієї ж фракції Сергій Лещенко. 29 березня Верховна Рада проголосувала за відставку з посади генпрокурора Віктора Шокіна. Його обов'язки виконує Юрій Севрук.

Лента новостей
Вступай: