Експерт пояснив, що сталося з банком "Хрещатик"

Експерт пояснив, що сталося з банком

Врятувати банк "Хрещатик" може докапіталізація Нацбанком. Про це розповів економічний експерт Олексій Лупоносов.

"У банку "Хрещатик" ми бачимо класичну ситуацію - банк втратив ліквідність. Ця фінустанова співрацювала міськрадою Києва. Бюджетні проблеми міста й віддзеркалилися на його діяльності. Третій місяць столичний бюджет не виконується. Отже, немає обігових коштів", – каже Олексій Лупоносов.

Відсутність інформації щодо ситуації в банку посилює паніку серед клієнтів.

"Поки що Нацбанк та місто можуть докапіталізувати банк та надати йому обігові кошти. Київ має публічно заявити, що всі зобов'язання банку перед киянами будуть виконані. Це б заспокоїло вкладників. На жаль, криза ліквідності погіршується інформаційним вакуумом. Відчутна паніка. Вкладники побігли знімати кошти. Коли 20% клієнтів прийдуть забирати свої депозити одночасно, навіть здоровий банк може зіштовхнутися з серйозними труднощами", – говорить експерт.

У банку "Хрещатик" обслуговуються комунальні підприємства столиці. Для них у фінустанові відкрито зарплатні проекти, рахунки з обіговими коштами.

"Якщо в банку будуть серйозні проблеми, люди не зможуть отримувати пенсії та зарплати. Комунальні підприємства не матимуть доступу до обігових коштів. Банк пов'язаний із київською громадою. Відтак, Київ має зробити все, аби цей банк залишався на плаву", – додає Лупоносов.

Лента новостей
Вступай: