Зняття з розшуку Юри Єнакіївського свідчить про цілковитий провал ГПУ, - експерт

Зняття з розшуку Юри Єнакіївського свідчить про цілковитий провал ГПУ, - експерт

Відповідальність за скасування розшуку соратника Януковича – олігарха Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський, лежить на нелюстрованих судах та непрофесійних прокурорах ГПУ. Саме вони створили взірець, за яким у подальшому, при розв'язанні аналогічних справ проти чиновників режиму Януковича, дозволить їм уникати відповідальності.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичної програми «Погляд на тиждень» (щонеділі о 21.00) на телеканалі ZIK заявив експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин.

«Це випадок свідчить про цілковитий провал Генпрокуратури, оскільки вона була обвинувачем у справі Іванющенка. Через цей прецедент ми можемо найближчим часом мати серію подібних «розморожень», скасувань санкцій у справах проти одіозних чиновників Януковича. Це – наслідок дворічної бездіяльності, непрофесійності ГПУ як сторони, що формувала обвинувачення», - наголосив Ярослав Юрчишин.

На переконання експерта, відповідальність за скасування розшуку Юрія Іванющенка та санкції на доставку його під вартою до суду для обрання запобіжного заходу, мають порівну розділити Генпрокуратура та суд, які при вирішенні питань такого рівня цілком залежать він Президента Порошенка.

«Якщо обвинувачення були би якісно упорядковані, то у судів не було би можливості їх розвалити. Утім, знімати відповідальність за випадок з Іванющенком з судів теж не слід, оскільки судова гілка влади наразі єдина, яку взагалі не торкнулась люстрація. Судді нині вставляють палиці в колеса новим антикорупційним структурам, зокрема, НАБУ та спеціальній антикорупційній прокуратурі, часто фіксуються випадки, коли судді повідомляють фігурантам справ дані з кримінальних проваджень, інформують про дії правоохоронців. Однак, суди і прокуратура досі залежні від Президента, а він не хоче нічого міняти у цих гілках влади», ­- констатував Ярослав Юрчишин.

Лента новостей
Вступай: