Експерт розповів, навіщо Гройсману потрібний Міклош

Експерт розповів, навіщо Гройсману потрібний Міклош

Словацький реформатор Іван Міклош має авторитет та досвід, який знадобився б Україні для проведення переговорів з міжнародними фінансовими організаціями.

Про це в інтерв'ю розповів економіст Василь Поворозник.

Чи правильно створювати "особливі умови" для Івана Міклоша?

- На законодавчому рівні виникає ряд запитань. Найперше, це не відповідає Конституції. Основний закон передбачає, що посади в уряді можуть займати лише громадяни України. З грузинами подібне питання навіть не підіймалося. Усі прийняли українське громадянство. Такий вибірковий підхід до державних службовців некоректний. Найочевидніший законний спосіб - відмовитися від словацького і прийняти українське громадянство. Решта варіантів - це хитрі способи обійти законодавство України або Словаччини.

Чому Гройсман хоче зробити Міклоша міністром фінансів?

- Шукає заміну Наталії Яресько. Вона його конкурент на посаду прем'єра. Місця у команді Гройсмана для неї не буде.

В Україні особливу увагу потрібно приділяти переговорам з міжнародними фінансовими організаціями. Міклош визнаний у світі економіст та фінансист. Має великий позитивний досвід у реформуванні Словаччини. Він зможе ефективно проводити ці переговори.

Який результат роботи Міклоша радником міністра фінансів України?

- Оцінювати роботу радників не варто. Не відомо, які з його ініціатив були запропоновані міністру.

Яким міністром фінансів України буде Іван Міклош?

- Сподіваємось, у першу чергу проведе податкову реформу. Те, що зробили у кінці 2015-го назвати податковою реформою можна лише з великою натяжкою.

Словаччина - піднялася на тому, що держава надавала величезні преференції інвесторам, зокрема в автопромі. Чому в Україні Міклош радить забути про участь держави в економічних процесах?

- Не зовсім так. Йдеться про високу участь держави у перерозподілі валового внутрішнього продукту. Такий вплив на економіку неефективний. Його потрібно зменшити. У Словаччині були створені не скільки преференції, а загальні умови для інвесторів. В Україні ситуація складніша. Досвід Словаччини допоміг би вирішити.

Чому Іван Міклош був противником ліберального податкового закону?

- Проблема була у пошуку компенсаторів. За підрахунками Мінфіну, прийняття ліберального податкового кодексу (законопроект Ніни Южаніної – ред.) призвело б до суттєвого розриву у податкових надходженнях. Це був основний аргумент Яресько, який підтримав Міклош. Нові податкові ставки були б запровадженні, наприклад, з 2016-го, а результат був би пізніше. Отримали б часовий розрив у збільшенні податкових надходжень. Основне питання: яке фінансове джерело перекрило б це тимчасове скорочення надходжень? Проект Южаніної не давав на нього відповідь. До компетенції Міністерства фінансів входить фінансування державних видатків та контроль за цим. Довелося б вирішувати питання не лише, як наповнити казну, але і слідкувати за фінансуванням соціальних та інших витрат.

Лента новостей
Вступай: