"Малі" фракції почали гру у дострокові вибори - політолог

"Самопоміч", "Батьківщина" і Радикальна партія штучно розганяють політичну кризу. Їм вигідні дострокові вибори.

Про це в коментарі розповів політолог Віктор Таран.

"Наразі ми бачимо ситуацію, коли деякі фракції намагаються штучно нагнати свою кількість. Причина в тому, що три "малі" фракції — Ляшка, Тимошенко і "Самопоміч" - почали гратися у дострокові парламентські вибори. Бо їх рейтинги виросли порівняно з минулим роком. Вони свідомо висувають завищені вимоги, щоб не ввійти у коаліцію", - каже Таран.

Зокрема, 18 законів Тимошенко самі собі суперечать, а частина з них носить корупційні ризики, зазначає політолог.

"У цій ситуації великі фракції — БПП і "Народний фронт" - опинилися в дилемі. Йти на повідку у Тимошенко та обіцяти голосувати за популістичні речі, які неможливо виконати. Потім все одно на осінь Тимошенко вийде з коаліції. І будуть дострокові парламентські вибори.

Або в досить сумнівний спосіб намагатися сформувати коаліцію. Тут виникає питання, що краще для країни: дострокові вибори із ризиком, що "Опозиційний блок" займе перше місце. Або зшити коаліцію у напівлегітимний спосіб", - говорить Таран.

При цьому він наголошує, що закон не забороняє формувати коаліцію за рахунок залучення до фракцій нових депутатів.

"Зараз БПП та "Народний фронт" хочуть формально збільшити свої фракції, щоб мати 226 голосів. Це не суперечить Конституції.

Така конфігурація парламенту протримається до кінця року точну. До прийняття бюджету. Бюджет — це найбільший корупційний ризик, який є у цій країні. Окремі групи використовують його у своїх інтересах. Така крихка коаліція може наступний бюджет не пережити", - упевнений політолог.

Нагадаємо, у країні затягнулася політична криза. Нині у Верховній Раді тривають пошуки нового формату коаліції.

Президент Петро Порошенко і керівництво АП провели низку зустрічей з позафракційними мажоритарниками, пропонуючи їм вступити до фракцій БПП і "Народний фронт", щоб довести чисельність цих двох фракцій до розміру, який складе 226 голосів.

Лента новостей
Вступай: