Прем'єрство Гройсмана нагадуватиме часи Кучми-Януковича - політолог

Прем'єрство Гройсмана нагадуватиме часи Кучми-Януковича - політолог

Адміністрація президента посилить вплив на уряд, якщо його очолить спікер Володимир Гройсман. Про це у коментарі сказав політолог Олександр Кочетков.

"Буде повне взаєморозуміння Банкової з Кабміном без протиріч. Це нагадуватиме ситуацію Кучма-Пустовойтенко. Коли прем'єр просидів на посаді у Кучми найдовше (2, 5 роки - ред.). Він фактично виконував завдання помічника Кучми по уряду. Сам нічого не вирішував. Така сама ситуація була у Януковича за прем'єрства Азарова. Все вирішуватиметься на Банковій. А уряд більшою частиною виконуватиме ці рішення за винятком окремих міністрів. І на перший час буде повна взаємодія з парламентом. Бо депутати абсолютно кон'юнктурні", - сказав він.

За совами експерта, ймовірність що Гройсан очолить уряд висока.

"Це абсолютно розумна, прагматична, зважена людина. І на цей період він для себе вирішив, що поки входитиме у політичну верхівку країни. Тобто не хоче грати самостійної ролі. Він має старшого партнера - Петра Порошенка. І виконує завдання як молодший партнер", - сказав Кочетков.

Політолог прогнозує, що уряд Гройсмана не продемонструє "революційних кроків".

"Ми вже пересвідчились, що у Порошенка є дуже добрі слова про реформування і очищення країни і фактично - жодних справ. Тому такий уряд відволікатиме увагу від проблем всередині країни. І фактично ніяких революційних, рішучих кроків по виходу з кризи не слід чекати. Населення зубожіє, ціни і тарифи ростуть, обігових коштів не вистачає. Ні економіка, ні система влади структурно не реформуються", - пояснив він.

Також експерт не виключає, що в Кабміні може залишитись міністр фінансів Наталія Яресько.

"Зовнішні партнери будуть всіляко наполягати, щоб економічний блок очолювали люди яких вони розуміють. Зокрема, пані Яресько", - сказав Кочетков.

Нагадаємо, у п'ятницю на позачерговому з'їзді партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" спікера Володимира Гройсмана висунули кандидатом на посаду прем'єр-міністра.

Раніше президент Петро Порошенко закликав сформувати новий уряд 29 березня.

Лента новостей
Вступай: