Дикі тварини повертаються в Чорнобиль

Дикі тварини повертаються в Чорнобиль

Землі навколо Чорнобиля тепер кишать лосями, оленями та вовками, информирует vhoru.com.ua

Тридцять років тому після страшної ядерної катастрофи люди покинули цей район, і тепер тут процвітає дика природа. Сюди повернулись такі рідкісні види тварин, як бурі ведмеді, рисі, зубри та коні Пржевальського.

Заборонена зона залишається закритою для проживання, і дослідники вважають, що відсутність людей призвело до процвітання популяцій диких ссавців, незважаючи на загрозу радіації.

В зоні відчуження дослідники встановили 42 фотокамери-пастки, щоб контролювати відродження дикої природи в цьому районі.

На сьогоднішній день, в зоні відчуження проживає понад 400 видів тварин, з яких близько 60 занесені в Червону книгу України і європейські охоронні списки. Різноманітність рослинного світу теж вражає: близько 1200 видів, 20 з яких - рідкісні, у тому числі, три види орхідей.

«Поява тварин в зоні, через тридцятиріччя після катастрофи, дає надію, що дике життя можливе, а територія, нарешті, почала очищатися від небезпечних токсинів та радіонуклідів. З часом можливе повернення нормального життя на ці території», - наголошує еколог Юлія Мархель.

Повернення в зону відчуження тварин призвело до того, що в 2015 році Мінприроди розпочало роботу над створенням Чорнобильського біосферного заповідника. До його складу пропонується включити близько 227 тисяч гектар земель Чорнобильської зони відчуження і зони безумовного відселення.

Лента новостей
Вступай: