Суд повернув Азарову право на пенсію

Суд повернув Азарову право на пенсію

Апеляційний суд Києва розблокував пенсійні рахунки колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова в Україні. Про це стало відомо з ухвали суду від 4 лютого 2016 року.

Апеляційну скаргу з вимогою розблокувати пенсію для Азарова подав його адвокат. Таким чином він оскаржив рішення першої інстанції - в грудні 2015 року Печерський суд Києва заборонив видачу пенсійних колишньому прем'єру.

Санкція на арешт була видана в рамках кримінального розслідування, яке веде Генеральна прокуратура за фактами розтрати 220 млн гривень при створенні урядової лінії спецзв'язку на потужностях "Укртелекому".

Нагадаємо, правоохоронні органи звинувачують колишнє керівництво країни в тому, що захищена лінія для уряду була профінансована за рахунок держбюджету, в той час як інвестувати в неї повинні були нові власники, які купили "Укртелеком". У цьому кримінальному провадженні Азаров фігурує в якості посібника екс-президента Віктора Януковича - одного з ключових підозрюваних у цій справі.

На суді захисник навів низку аргументів, які доводять незаконність арешту чиновницької пенсії. Він наполягав: перша інстанція застосувала арешт, шляхом відмови від встановлення розміру збитку, не визначивши, блокувалося чи ні інше майно підозрюваного, не співставила вартість арештованого майна і розмір збитку.

Також, як стверджував адвокат, суддя не врахував наслідків для підозрюваного: "Азаров після арешту пенсії позбавлений єдиного джерела доходів і коштів для подальшого існування". Більш того, за твердженням адвоката, пенсія за законом не може бути конфіскована.

Під час судового засідання з'ясувалося, що пенсія нараховується Азарову з лютого 2008 року. Її розмір становить 17,252 гривень, а виплати здійснюються 11 числа щомісяця на рахунок екс-чиновника в "Ощадбанку". При цьому точну суму, яка лежить на рахунку Азарова, слідство не змогло озвучити суду, оскільки не володіє цією інформацією.

У підсумку, суд прийшов до висновку, що "накладення арешту на пенсію не може бути визнано законним і обгрунтованим" і зняв арешт з пенсії Миколи Азарова.

Лента новостей
Вступай: