Порошенко готує генпрокура з системи Шокіна - Рибачук

Порошенко готує генпрокура з системи Шокіна - Рибачук

Президент Петро Порошенко хоче призначити новим генпрокурором людину із системи теперішнього керівництва ГПУ. Про це у коментарі сказав колишній голова Секретаріату президента Олег Рибачук.

"Це буде людина із системи під головуванням Віктора Шокіна. Якого президент називав великим реформатором. Коли після атестації близько 100 прокурорів не було жодної нової людини. Мріяти про керівника, який не знає систему зсередини, занадто сміливо", - сказав він.

За словами Рибачука, президенту потрібен лояльний генпрокурор.

"Порошенко буде шукати людину, лояльну особисто йому. Що є абсолютно неприйнятним у правовій державі. Лояльність - штука нестабільна і нелегітимна", - зауважив він.

Експерт прогнозує гострі дискусії в парламенті з відставкою Шокіна.

"Верховна Рада вже зараз далеко не така слухняна. Враховуючи, що ряд гравців у парламенті, як мисливські собаки, відчули кров дочасних виборів. Взяли слід. Там будуть політичні дискусії. І біля трибуни ми почуємо багато виступів, на екранах побачимо багато політиків. Оскільки тема для суспільства дуже важлива. Обов'язково буде літати з екрану на екран Ляшко і розказувати, як його партія страшенно "радикально" страждає. Обов'язково про "політичні переслідування" будуть говорити представники "Опозиційного блоку", - зауважив він.

Водночас, за словами Рибачука, президенту потрібна фігура прийнятна для Заходу.

"Тема генпрокурора йде дуже тісно у пакеті антикорупційних реформ. Особливо це виокремили американці. Їхній Держдеп миттєво реагував на контраверсійну фігуру Шокіна. І цього разу президент не може ігнорувати думку людей, до яких телефонує ледве не щоденно і очікує фінансової підтримки. Тому це також має бути фігура, яка має прийнятну репутацію для Заходу", - сказав екс-віце-прем'єр.

"У Порошенка вже є серйозний дефіцит і довіри і підтримки. Щось мені підказує, що він навряд чи піде на публічне обговорення претендентів. З іншого боку - зрозуміло, що він не зможе використовувати генпрокурора так, як всі попередні президенти. Це не буде його особиста вівчарка, якій він даватиме команду "фас" чи "фу". Часи пройшли. Порошенко формально має повноваження. Але можливостей - ні. Бо це страшенно вступає у протиріччя з вимогами суспільства до зміни влади", - сказав Рибачук.

Нагадаємо, генпрокурор Віктор Шокін перебуває у відпустці. Президент вніс подання на його звільнення до парламенту 19 лютого. Депутати зберуться на наступне засідання 15 березня.

Обов'язки керівника ГПУ зараз виконує перший заступник генпрокурора Юрій Севрук.

Лента новостей
Вступай: