ЄС і Туреччина досягли згоди стосовно міграційних питань

ЄС і Туреччина досягли згоди стосовно міграційних питань

ЄС досяг угоди з Туреччиною за основним принципам вирішення міграційної кризи. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер в ніч на вівторок, 8 березня, заявили про прорив в переговорах з Анкарою.

Згідно з досягнутими домовленостями, турецька сторона буде приймати мігрантів, які незаконно проникли в Європу і не мають шансів на отримання притулку, а також сирійців, які нелегально в'їхали в Грецію. У відповідь очікується, що країни ЄС будуть приймати сирійців, які перебувають у таборах для біженців на території Туреччини. Ця угода - якісний крок вперед, так як завдяки цим заходам буде "подолано" нелегальна міграція, заявила Меркель.

Подробиці угоди між ЄС і Туреччиною мають бути доопрацьовані спільно Анкарою і головою Європейської ради Дональдом Туском. Оприлюднення документа має відбутися до наступного саміту ЄС, який пройде 17 березня. Про це повідомив на своїй сторінці в Twitter прем'єр-міністр Люксембургу Ксавьє Беттель.

Президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що сума в 3 мільярди євро, зарезервована для Туреччини, може бути збільшена "у разі необхідності". "Якщо криза навколо біженців буде тривати і Туреччина буде змушена продовжувати висилати нелегальних мігрантів, то, зрозуміло, можна передбачити новий платіж - в кінці 2018 року", - заявив Олланд.

Лента новостей
Вступай: