Політолог пояснив, що буде з урядом у найближчі місяці

Політолог пояснив, що буде з урядом у найближчі місяці

Уряд під керівництвом прем'єра Арсенія Яценюка пропрацює як мінумум до травня. Про це сказав політолог Віктор Небоженко.

"Порошенко виявився занадто легковажною людиною, щоб підготувати свого прем'єра і показати майбутній Кабмін. Натомість він захотів собі полегшити завдання - зняти Яценюка. А потім у Верховній Раді представити свою кандидатуру, якої він ще не знає. Так не можна поводитися з країною. Не можна знімати Яценюка, коли немає кандидата, який може негайно приступити до роботи", - пояснив він.

За словами експерта, зараз жодна з фракцій у парламенті не має свого претендента у прем'єри з реальною програмою дій.

"Уряд буде працювати спокійно до травня. Економічна ситуація в країні дуже погана. І Яценюк повинен пояснювати нам усім, чому вона погіршується. А не покращується", - сказав політолог.

Водночас експерт вважає, що країні потрібен "жорсткий технічний Кабмін". "Не обов'язково це повинні бути люди з сьогоднішнього уряду. Це можуть бути вчені, бізнесмени, промисловці. Які прийматимуть рішення в інтересах України. А не в особистих", - зауважив Небоженко.

На думку політолога, Тимошенко проситимуть повернутися в коаліцію.

"Без її фракції коаліції немає. І тому зараз президент буде страшно пестити "Батьківщину", щоб вона повернулася. Тимошенко - не просто глава фракції. Вона колишній кандидат у президенти, яка набрала свої 12 мільйонів голосів. Не "Самопоміч" і не Радикальна партія Ляшка головні. Якщо Тимошенко піде в опозицію, то почне боротьбу з прем'єром Яценюком. Це буде дуже важко. А якщо ні - тоді цілком можливо, що вся коаліція буде працювати до 1 жовтня 2016 року", - сказав Небоженко.

Також експерт прогнозує: незважаючи на заяви про вихід з коаліції, "Самопоміч" голосуватиме за урядові закони.

"Політичні заяви це не так страшно. Головне - це голосування. Якщо завтра Яценюк вийде і скаже - МВФ вимагає такий-то законопроект. Можете не сумніватися - "Самопоміч" проголосує за. Заяви політиків не варто плутати з реальним голосуванням", - пояснив він.

Небоженко вважає: поки "БПП" не вийде з більшості - дострокових виборів до парламенту не буде. "А це залежить від Порошенка. Який у нього настрій", - додав експерт.

Нагадаємо, 16 лютого Верховна Рада не змогла висловити недовіру уряду Арсенія Яценюка. Згодом про свій вихід з коаліції заявили у фракції "Батьківщина" та "Самопоміч".

Лента новостей
Вступай: