Порошенко та Яценюк пожертвували парламентом

Порошенко та Яценюк пожертвували парламентом

Верховна Рада зайшла у стан, що в боксерів називається клінч.

Це коли спортсмен ще не падає, але удари тримати не може, вчепився в суперника. Йому невимовно важко, глядачам — неприємно, арбітрові — гидко. Втім, довго продовжуватися це не може, результат уже відомий. І це — кінець.

У таку ситуацію Верховна Рада ­загнала себе після того, як 16 лютого не відправила у відставку уряд Арсенія Яценюка.

Ті, хто розплановував ­вівторкове голосування, сподіваються: далі все залишиться так, як раніше. Тобто уряд Яценюка продовжить працювати, усі попередні домовленості й договорняки дотримуватимуться. Але так, як раніше, уже не буде.

16 лютого Верховну Раду знищили в очах людей. Можливо, не всі це зрозуміли. Однак дуже швидко ця думка утвердиться в суспільстві.

Що відбулося 16 лютого?

Президент нібито зайняв чітку позицію — звернувся до генпрокурора і прем'єра із закликом піти у відставку. Це мало позитивний відгук у людей.

Що робить прем'єр? Він теж показує, що має позицію. Кабмін повним складом приходить до Верховної Ради, вислуховує претензії на свою адресу, робить щось схоже на звіт. А далі звертається до народних депутатів — ми сприймемо, якщо ви проголосуєте за нашу відставку.

І що робить Верховна Рада? Визнає роботу уряду незадовільною. Але у відставку його не відправляє.

Отже, парламент — із трьох суб'єктів, які брали участь у розігруванні цього спектаклю, — єдиний продемонстрував суспільству, що не має позиції.

Взагалі ніякої.

Порошенко та Яценюк, якщо говорити мовою шахів, пожертвували Верховною Радою. У парламентсько-президентській державі парламент недіє­здатний. Його тепер фактично немає. Це означає, що Україна приречена на дострокові вибори народних депутатів.

Так, у межах чинного законодавства це нібито нереально. Але й за Януковича — у межах того законодавства — не можна було зробити так, щоб президент утік із країни. Однак можна було довести країну до такого стану, коли людей перестають цікавити закони. Нинішня влада рухається тим же шляхом.

Лента новостей
Вступай: