Через вирубки Карпат у криницях гірських сіл зникає вода

Через вирубки Карпат у криницях гірських сіл зникає вода

Жителі Старосамбірщини Львівської області самостійно борються з вирубками лісу. Селяни із Лопушанки-Хоминої кілька місяців не пропускали через сільську дорогу лісовози. Аж поки лісівники не приїхали на з'їзд села.

"Криниці висихають, рівень води настільки впав, що ми ще такого не пам'ятаємо, - розповідає сільський голова Стрілківської сільради Василь Чегес. – Коли починають у дощову погоду ще й ліс машинами тягати, розбивається наша дорога. Якщо її знищити – то ми узагалі від світу відірвані будемо. Держава колись відремонтувала шляхи, як були паводки. Наступних надходжень на будівництво доріг даремно чекати. Та і весни люди бояться, через вирубки вода зносить все на своєму шляху. Скільки лісгосп вирубав – проконтролювати важко. На папері може бути 0,7 гектара, а вирубано 1,7. На 2016 рік у нашому селі мають взяти 600 кубів лісу. За кожну лісосіку надходять якісь гроші в сільраду. Але вони мізерні."

На зустрічі зі спеціалістами Старосамбірського лісгоспу селяни постановили, щоб господарство підсипало дорогу щебенем, викопало стічні канави. Тільки після того місцеві дозволять лісникам вивезти залишок лісу з 2 га вирубаної площі за селом.

"Нам дорікають, що ми лише рубаємо. Але ж є державні замовлення. Минулого року ми сім мільйонів гривень податків державі сплатили, - говорить Михайло Курій із лісгоспу. - Ми людей розуміємо, але виходу нема. На будівництво лісових доріг для вивозу деревини держава виділяла гроші останній раз ще у 2008-му. Щороку скільки рубаємо, стільки й садимо - в межах 170 гектарів."

Незаконні вирубки почали відслідковувати активісти. Рік тому у селі Дністрик знайшли 1300 кубів нелегального кругляка.

"Ми з місцевою самообороною не раз ловили на дорогах машини з нелегальним деревом, вимагали документи. Викликали міліцію, - розповідає місцевий активіст Володимир Мазур. - Вони складала протоколи і що далі? Ніхто покараний не був. А потім ще до мене міліціонери приїжджали зі звинуваченнями, яке я маю право машини зупиняти?"

Зараз публічно доступними стали плани вирубок на рік по усіх лісництвах області. Їх можна глянути на сайті Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Так люди можуть перевіряти, чи рубка у їх населеному пункті легальна, чи це крадіжка. Комунальне обласне господарство "Галсільліс" таких звітів не подає. Йому належить 15% лісових масивів Львівської області.

Проблеми обліку державних вирубок, крадіжок лісу частково може вирішити адміністративно-територіальна реформа, запевняють юристи. Так місцеві ліси перейдуть у руки громади.

Лента новостей
Вступай: