Рада змінила закон про фінансування профтехосвіти

Рада змінила закон про фінансування профтехосвіти

Верховна Рада внесла зміни до фінансування професійно-технічної освіти. Прийнятий раніше закон передбачав, що фінансування ПТУ повністю перекладуть на місцеві бюджети. З'ясувалося, що коштів на місцях на ці потреби просто не вистачає, а тому заклади залишилися без грошей. За даними Міносвіти, у місцевих бюджетах узагалі не передбачили фінансування 78 закладів профтехосвіти у 33 містах 14 областей.

Повідомляється, що "за" Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти" проголосували 305 народних депутатів. Цей закон передбачає оплату послуг із підготовки кваліфікованих робітників на умовах державного або регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах. Ним визначається, що видатки на професійно-технічну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення – обласних центрів, а оплата поточних видатків на здобуття повної загальної середньої освіти для професійно-технічних навчальних закладів здійснюється за рахунок освітньої субвенції.

Парламент також урегулював питання фінансового забезпечення професійно-технічної освіти у 2016 році. Внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" підтримали 297 народних депутатів.

Субвенція на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах для обласних бюджетів, міських бюджетів (міст обласного значення-обласних центрів, міст Києва та Севастополя) на оплату поточних видатків з державного бюджету місцевим бюджетам здійснюватиметься двічі на місяць, як це передбачено для освітньої та медичної субвенцій.

Особливості розподілу та перерозподілу обсягів освітньої субвенції можуть визначатися законом про державний бюджет.

Нагадаємо, через децентралізацію українські ПТУ перестали фінансувати.

Лента новостей
Вступай: