Назвали АЗС, де не варто купувати бензин А-92

Назвали АЗС, де не варто купувати бензин А-92

Інститут споживчих експертиз провів дослідження якості пального марки А-92 на вітчизняних АЗС. Із 11 проб бензину визначили найкращі та найгірші зразки за показниками стійкості палива до детонації та за вмістом шкідливих домішок. Про це йдеться у повідомленні ІСЕ.

Так, експерти Інституту перевірили якість пального марки А-92 на АЗС WOG, Parallel, AMIC, Shell, ТНК, Авіас, КЛО, UPG, ZOG, MC Oil Card, Sun Oil.

За результатами дослідження виявилося, що понад 20% проб не відповідають нормативам, які застосовуються в Європі.
Так, у зразках бензину А-92 АЗС AMIC (0,72%) та UPG (0,79%) виявилося у два рази більше бензолу, але в рамках нормативу.

Бензол роз'їдає паливну систему і призводить до її передчасного зносу.
А ось зразок Sun Oil випробування взагалі не пройшов. Шкідливого бензолу в паливі цієї мережі виявилося на 20 % більше, ніж дозволяють граничні нормативи ДСТУ.

Що стосується об'ємної частини шкідливих ароматичних вуглеводнів, то тут найменші показники виявилися в пробах Parallel, WOG і Shell, а перевищення зафіксували у зразках ZOG та Авіас. При нормативі не більше 35%, у даних зразках було виявлено, відповідно, 38,3 і 38,4%.

Загалом, найменші показники бензолу і ароматики, які шкідливі для авто, виявили у пальному, що продається на АЗК WOG.
За даними дослідження такого показника, як октанове число (характеризує стійкість пального до детонації, - ред.) лідерами стали WOG, Parallel і КЛО. Їх бензин, як зазначили експерти ІСЕ, за вимірами октанового числа, взагалі виявися "дев’яносто четвертим". Непогані результати отримав також бензин таких АЗС, як Shell і ТНК. Всі інші проби пального показали гірші результати.

Експерти нафтового ринку переконані, що підстав для здешевлення пального наразі в Україні немає, через девальвацію гривні та високі податки.
Крім того, експерт С.Куюн повідомив, що на кінець січня склалася ситуація, коли бензин мусив би подорожчати.
Деякі експерти вбачають можливість економі на пальному за рахунок використання біологічного бензину, який дешевший за звичайне паливо.

Так, в Інститут споживчих експертиз дослідили альтернативне екологічне пальне, які продають вітчизняні АЗС та констатують:

“Поки вибір такого бензину не особливо великий — спиртове паливо експерти знайшли в чотирьох мережах АЗС — “WOG”, “БРСМ-Нафта”, “КЛО” та “Авіас”, — зазначили в Інституті.

Однак, лише на трьох АЗС біологічне пальне, за результати проведеної експертизи, виявилося таким, що відповідає ЗУ “Про альтеративні палива”, а також низці показників якості.
Це пальне, яке пропонують, зокрема, мережі АЗС “WOG”, “БРСМ-Нафта” та “КЛО”.

Експерти Інституту додали, що екопальне на зазначених АЗС за своїми антикорозійним властивостям практично не відрізняється від звичайного бензину і є нешкідливим для гумотехнічних деталей двигуна.

Лента новостей
Вступай: