У Швейцарії планують щомісячно виплачувати 2,5 тис. євро кожному громадянину

У Швейцарії планують щомісячно виплачувати 2,5 тис. євро кожному громадянину

У Швейцарії проведуть референдум щодо пропозиції ввести виплати всім громадянам країни у розмірі 2,5 тис. швейцарських франків (приблизно 2,5 тис. євро, - ред) незалежно від того, працює людина чи ні.

Дітям передбачається виплачувати по 625 франків.

Як зазначається, така пропозиція надійшла від групи ініціативних інтелектуалів, на переконання яких люди все одно будуть продовжувати працювати.

При цьому ініціатива не була підтримана політиками ні лівих, ні правих поглядів, проте все одно була схвалена центральним урядом для голосування у червні.

Якщо ініціатива буде схвалена, Швейцарія стане першою країною, в якій громадянам гарантований якийсь мінімальний щомісячний дохід, ні від чого не залежний.

Дослідження компанії Demoscope показали, що більшість швейцарців мають намір продовжувати працювати, навіть якщо такий закон буде прийнятий. Лише 2% респондентів заявили, що звільняться, якщо їм будуть гарантовані щомісячні виплати в 2500 франків.

При цьому третина з 1076 опитаних переконана, що інші громадяни перестануть працювати, якщо закон буде прийнятий. Втім 56% опитаних швейцарців вважають, що проект не буде схвалений.

Якщо рішення буде позитивним, ця ініціатива буде обходитися Швейцарії в 208 млрд швейцарських франків у рік. З них 150 млрд доведеться на доходи держави від збору податків, ще 55 млрд передбачається брати з фондів соцстрахування.

Раніше повідомлялося, що Швейцарія збирається подвоїти обсяг гуманітарної допомоги Україні.

Лента новостей
Вступай: