Банки очікують пожвавлення кредитування

Банки очікують пожвавлення кредитування

Українські банки очікують відновлення кредитування протягом 2016 року. Такі очікування відображають результати опитування банків, проведеного Національним банком України за результатами IV кварталу.

Про це повідомляє Капітал з посиланням на сайт регулятора.

«У Наступні 12 місяців прогнозується збільшення обсягів та поліпшення якості кредитів суб'єктам господарювання», - йдеться в повідомленні НБУ.

Частка банків, які очікують зростання портфеля корпоративних кредитів протягом цього періоду, підвищилася. Поліпшення якості портфелю припускає 54% банків (у третьому кварталі таких було 39%).

Збільшилася частка банків, які очікують пожвавлення роздрібного кредитування, хоча в цілому опитані все ще налаштовані скептично. За результатами третього кварталу тільки 17% банків висловлювали оптимізм щодо зростання кредитного портфеля фізичних осіб. Наприкінці 2015 року позитивні прогнози озвучили 27% опитаних. На поліпшення якості кредитів фізичних осіб розраховує 58% опитаних проти 40% кварталом раніше.

Вперше за останні два роки в IV кварталі банки вказали на пом'якшення цінових умов схвалення кредитних заявок. У свою чергу, зниження процентних ставок призвело до посилення попиту на кредити з боку як суб'єктів господарювання, так і фізичних осіб. Зокрема, таку тенденцію в корпоративному кредитуванні вказали 41% банків (у порівнянні з 19% за результатами третього кварталу). Найбільший приріст попиту суб'єктів господарювання спостерігався за кредитами малим підприємствам і середнім (МСП), короткостроковими кредитами і кредитами в національній валюті. Зростання попиту фізичних осіб стосувався в основному споживчих кредитів.

Лента новостей
Вступай: