Експерт розповів, скільки банків закриється за півроку

Експерт розповів, скільки банків закриється за півроку

Найближчі півроку закриються 10-20 українських банків, прогнозує радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Зараз Національний банк зачищає історичне ядро української банківської системи — малі та середні банки. У них вимагають збільшити статутний капітал. Коли ринок падає, економіка скорочується, малі та середні банки не отримують достатньо допомоги Нацбанку, установи не витримують. Вони приречені на повільну смерть, яку можна порівняти із задухою", - сказав експерт.

На думку економіста, до кінця 2016 року в Україні залишиться 40-50 великих банків та 10-20 середніх і малих.

"У розвинених країнах орієнтуються на високу конкуренцію, яку дає малий та середній бізнес. Тож кредитують малий та середній бізнес малі та середні банки. Крупний бізнес обслуговують великі банки. У США близько восьми тисяч банків, у Німеччині — близько чотирьох тисяч. З них до 50 величезних транснаціональних банків. Але на місцях працюють тисячі місцевих малих банків. Місцеві громади зберігають у них кошти, їхні представники входять у спостережну раду банків і впливають на їхню діяльність. Такі банки можуть давати кредити під нижчі відсотки", - пояснив Олексій Кущ.

За словами експерта, Нацбанк проводить політику укрупнення банків та концентрації банківського капіталу. Це зменшує конкуренцію, ринок практично розподіляють між кількома гравцями.

"Щоб невеликі банки в Україні не банкрутіли, треба рівномірно розподіляти державну допомогу. Не можна підвищувати вимоги до статутного капіталу при теперішніх темпах девальвації гривні. Бо банки не набирають такий капітал в іноземній валюті, як вимагає Нацбанк. Оцінювати здоров'я банків cлід не за розміром капіталу, а за співвідношенням капіталу та активів" - підкреслив економіст.

Лента новостей
Вступай: