ПТУ мають фінансувати бізнесмени, а не держава - експерт

ПТУ мають фінансувати бізнесмени, а не держава - експерт

Із цього місяця заклади професійно-технічної освіти мають фінансувати із місцевих бюджетів. Це передбачає стаття 27 Закону "Про бюджет", яку прийняли в ніч з 24 на 25 грудня 2015 року.

"Зараз це велика проблема для професійно-технічної освіти. Адже Близько 30 міст взагалі відмовились фінансувати заклади професійної освіти. При цьому приміщення і метеріально-технічну базу залишають собі". В'ячеслав Супрун, директор департаменту професійно-технічної освіти МОН.

За його словами, для освітніх закладів було б краще, якби їхнє фінансування закріпили за приватними підприємствами.

"Тоді б ця сфера нашої освіти розвивалася б. Бізнес давав би гроші на ті спеціальності, які затребувані. Їм не потрібно буде фінансувати навчання спеціалістів, які не будуть потрібні на підприємствах", - вважає фахівець.

Закріплення фінансування професійно-технічних закладів за бізнесом — це світова практика. Вона зменшить навантаження на місцеві бюджети, особливо райцентрів.

"У країнах Європейського союзу 75 відсотків витрат на утримання системи підготовки кадрів лежить на приватному бізнесі. Ми маємо також йти до цього. Звісно, для таких реформ потрібен час. У деяких училищах варто переглянути перелік професій, обов'язково потрібно сформулювати систему оцінки знань, які роботодавці хочуть отримати від фахівця після навчання," - каже Gazeta.ua Голда Виноградська, голова національного партнерства у легкій промисловості.

Нагадаємо, 20 січня у Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл з питань реформування професійно-технічної освіти. На ньому обговорили перспективи розвитку професійно-технічної освіти в Україні.

Лента новостей
Вступай: