16.07.2018 16:46

Богомолець: Внаслідок медреформи розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік

Богомолець: Внаслідок медреформи розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік

За вимогами медичної реформи, яку впроваджує Міністерство охорони здоров’я, в Україні розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік.

За вимогами медичної реформи, яку впроваджує Міністерство охорони здоров’я, в Україні розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік. Про це народний депутат та голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила на сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Медики Львова доведені до відчаю – спроби самогубства, протести під стінами мерії, шантаж та погрози. Вже 11 місяців працівникам комунальної стоматологічної поліклініки №3 – медсестрам і санітаркам – не виплачують зарплату. І це – попри 84 (!) судових рішення, які зобов’язують виплатити медикам заборгованість. За цей час міська влада заборгувала лікарям понад 530 тисяч гривень. Чи є це європейськими нормами поведінки і відношення до людей?» – обурилася парламентар.
За її словами, виконувати судові рішення, судячи з усього, чиновники не планують.
«Це – покарання для медиків, які чинять опір спробам перетворити останню поліклініку в місті, яка надавала стоматологічну допомогу незаможним верствам населення, на підприємство, яке перейде на платну форму надання послуг. І допоки медики не погодяться на реорганізацію – виплачувати борги їм ніхто не буде, про це прямо заявляють чиновники мерії», – підкреслила Ольга Богомолець.
Народний депутат додала, що за вимогами нової реформи в Україні розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік та дитячих відділень і кабінетів у навчальних закладах.
«Медики почали протестувати проти нових ініціатив влади – на їхнє переконання, згортання стоматологічної допомоги на первинному рівні та введення платних послуг погіршить і без того вкрай складну ситуацію зі здоров’ям населення. Вже сьогодні стан зубів українців є катастрофічним навіть серед молоді – під час мобілізації 95% наших захисників мали серйозні проблеми з зубами», – зазначила голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я.
За словами Ольги Богомолець, медиків підтримує громада – на громадських слуханнях жителями Залізничного району одностайно було ухвалено рішення зберегти комунальну стоматологічну поліклініку №3 та звернутися до депутатів Львівської міської ради з вимогою скасувати ухвалу про перетворення установи, а ініціативна група вже зібрала понад дві тисячі підписів львів’ян.
«Сьогодні у Львові відбувається брутальне приниження людей, які багато років лікували дітей, пенсіонерів, студентів, людей з обмеженими можливостями, малозабезпечених та інші незахищені категорії населення. Найлегше сьогодні – назвати їх корупціонерами, але якби у санітарок і медсестер були б чималі статки – вони б не боролися за отримання заборгованості по зарплаті за 11 місяців, а плюнули б і поїхали шукати щастя і поваги в інші країни, де їхній досвід і знання потрібні», – написала Ольга Богомолець.
Парламентар обурилася, що декларуючи європейські цінності чиновники міськради сьогодні переступили всі закони моралі та людяності, порушуючи як права медиків, так і простих людей, яким ст. 49 Конституції України гарантує безкоштовну медичну допомогу.
«Слідом за ліквідацією стоматологічних поліклінік прийде черга шкірвендиспансерів, тубдиспансерів, закладів психіатрії… Демонтаж системи охорони здоров’я в Україні набуває масштабного й системного характеру, і відновити її після таких «реформ» буде надзвичайно важко. Кому вигідні такі сценарії? Звичайно, приватному бізнесу. Саме тому і відкладається введення загальнообов’язкового державного медичного страхування, яке враховує, зокрема, і доступність на первинній ланці стоматологічної допомоги. Але поки нашою країною керує бізнес – меркантильні інтереси завжди перемагатимуть здоровий глузд, совість та елементарну повагу до людини», – підсумувала народний депутат.

Источник

Лента новостей
Вступай: