Якщо Шенген припинить своє існування?

Якщо Шенген припинить своє існування?

Пару місяців тому на мене трохи шикали за фразу, що аби лише до запровадження безвізового режиму з Україною Шенген не припинив своє існування. Ось тепер вже президент Європейської ради заявляє, що на порятунок Шенгену від розвалу (через міграційну кризу) залишилось місяці зо два.

Якраз десь в цих же часових рамках може бути прийняте рішення про запровадження безвізового режиму поїздок до Шенгену для громадян України.

Якщо Шенген припинить своє існування?

Вірогідність існує. Швидше за все угода не денонсуватиметься, але може відбутися вихід з неї кількох учасників або буде заявлено про обмеження у застосуванні.

Це може призвести до того, що у безвізових поїздках українцям буде відмовлено (або питання навіть не розглядатиметься).

Я би в цьому разі заявив, що безвізовий режим для громадян ЄС запроваджувався за умов існування єдиної міграційної політики ЄС. З огляду на те, що країни ЄС так і не виробили єдиної міграційної політики щодо України (Великобританія, Ірландія і, здається, Данія не були учасниками угод навіть про лібералізацію візового режиму з нашою державою), Шенген припинив своє існування, що ставить під сумнів наявність консолідованої міграційної політики ЄС, а низка країн-членів ЄС потерпає від напливу мігрантів, що підвищує потенційну міграційну загрозу для України, наша держава припиняє дію одностороннього рішення про безвізовий режим для громадян ЄС.

При цьому запроваджуються симетричні візові вимоги, відповідні до тих, що застосовуються кожною окремою державою ЄС до українських громадян.

Після цього я би негайно розпочав двосторонні переговори з кожною державою-ЄС щодо безвізового характеру поїздок громадян.

З кількома країнами ЄС ми достатньо швидко і безпроблемно укладемо такі угоди. З кількома впродовж двох-трьох років. З кількома, можливо, дуже нескоро.

Все рівно краще, ніж ніщо...

Паралельно я би запровадив візовий режим з усіма державами-членами ОДКБ (Ташкентського договору).

Лента новостей
Вступай: