22 січня має стати початком відзначення Року Державності України

22 січня має стати початком відзначення Року Державності України

Історики нагадують, що 2016 року Україна відзначатиме 25-річчя нинішньої державності, і пропонують вважати його Роком Державності України.

Проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України стало логічним завершенням боротьби українців за свою незалежність. Цьому передувала низка історичних подій ХХ століття, що були визначальними для українського державотворення.

Зокрема, однією з найважливіших дат є саме 22 січня, коли в 1918 році року IV Універсалом Української Центральної Ради вперше була проголошена українська незалежність, а вже за рік (22 січня 1019 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Ці події, які співпали за датою, на думку істориків, і мають стати початком ювілейних вшанувань у рамках Року Державності України.

В інформаційних матеріалах, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті, узагальнено європейський досвід святкування днів державної незалежності, надано ґрунтовну історичну довідку українських подій.

Також інформаційні матеріали, підготовлені УІНП, містять імена та контакти українських дослідників теми, які можуть надавати коментарі, перелік документальних фільмів, які відображають події Української революції 1917-1921 рр., та корисні інтернет-посилання на цю тему.

Про це повідомили у Рівненській обласній державній адміністрації

Лента новостей
Вступай: