Україна б'є рекорди за кількістю нелегальних обмінників

Україна б'є рекорди за кількістю нелегальних обмінників

Про це повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Нацбанк зовсім не звертає увагу на роботу нелегальних пунктів обміну валют. Нацбанк ніби дає можливість нелегальному ринку на цьому заробляти. Це абсурд, таке не можна дозволяти однозначно, тому що фактично виходить так, що зараз не НБУ впливає на валютний ринок, а «чорний» ринок», - прокоментував ситуацію економіст.

За його словами, оцінити масштаб «чорного ринку» валют дуже складно, оскільки, ймовірно, існують неформальні домовленості з національним регулятором, які дозволяють безперешкодно працювати нелегалам. Проте, за оцінками О. Охріменка, в «специфічних» зонах столиці, як наприклад, ринках, на 1 легальний пункт припадає 3 «дуже підозрілі».

У той же час, за словами експерта, оскільки поміняти валюту в банківських обмінниках зараз складно, українці частіше звертаються до небанківських. Причому кількість останніх за останній рік зросла в кілька разів. Втім, це пов'язано також і з тим, що в 2015 році НБУ видав ліцензії ще 8 операторам.

«Те, що ми збільшили кількість легальних обмінних пунктів - це абсолютно правильно, але чому ми нічого не робимо з нелегальними?» - обурився експерт.

Нагадаємо, кількість офіційних небанківських пунктів обміну валют в 2015 році зросла на 70%.

Лента новостей
Вступай: