У Польщі побоюються, що їхнє законодавство віднадить українських заробітчан

У Польщі побоюються, що їхнє законодавство віднадить українських заробітчан

Польська реалізація директиви ЄС про сезонне працевлаштування іноземців може позбавити багатьох заробітчан зі Сходу (в тому числі й українців) легально працювати в Польщі. Таку думку спробував донести до місцевих чиновників Адам Ковальчик.

Днями на сторінках польського видання з’явилася колонка під назвою «Не заганяйте українців у тінь». Як пише журналіст Адам Ковальчик, зміни до трудового законодавства можуть залякати заробітчан з України або примусити їх працювати нелегально. По іронії долі, законопроект навпаки покликаний сприяти працевлаштуванню емігрантів та забезпечити підвищення їх платні, але більш жорсткі правила регуляції трудових відносин примусять як іноземних працівників, так і роботодавців відмовитися від співпраці.

При цьому оглядач наголошує, що спад міграції робочої сили з-за кордону дуже негативно вплине на розвиток польської економіки.

«Українські працівники занадто важливі для нашої динамічної економіки, щоб замикати перед ними двері. Хто збере польські яблука і полуницю? В сільському господарстві і садівництві третина працівників приїхала з-за Сяну. Хто замінить на будівництві в Польщі наших будівельників, які зараз працюють в Західній Європі?», - пише Адам Ковальчик.

У його зверненні йдеться, що для збереження темпів розвитку польської економіки необхідно як можна довше тримати «відчинені двері» перед заробітчанами зі Сходу. В інакшому випадку нестача робочої сили призведе до різкого гальмування розвитку певних секторів або переходу українських заробітчан «у тінь».

Насамкінець Ковальчик іронічно пропонує польським чиновникам загальмувати прийняття невигідного рішення так само, як свого часу ними були загальмовані корисні проекти.

Лента новостей
Вступай: