Україна повинна бути повноправним партнером, щоб впливати на думку європейців — Скоцик

Україна повинна бути повноправним партнером, щоб впливати на думку європейців — Скоцик

Результат на референдумі в Нідерландах був очікуваним, а головна причина такого результату пов'язана з повною відірваністю українського керівництва від внутрішніх проблем держави.

Таку думку висловив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик коментуючи результати консультативного референдуму у Нідерландах, де більше 60% голландців висловилися проти асоціації України та ЄС.

"Щоб тебе поважали і сприймали рівноправним партнером, потрібно мати відповідний рівень економічного достатку суспільства тут в Україні. Наше ж керівництво зараз занадто відірване від реального життя. Інакше б воно займалося реформою судової, податкової та управлінської системи. Натомість спостерігаємо перетягування ковдри між урядом, парламентом та Адміністрацією президента. На жаль, для Нідерландів ми мало чим відрізняємося від якоїсь африканської країни", - зазначив Віталій Скоцик.

Політик наголосив на тому, що така ситуація склалася у першу чергу через відсутність стратегії розвитку країни, де "вступ у ЄС" розглядають, як самоціль.

"Під час останнього перебування у Брюсселі у лютому цього року, спілкуючись з європаралментарями, я відзначив для себе одну тривожну тенденцію. Українські еліти приходять переважно попросити про допомогу і гроші. Разом з тим, вони не готові звітувати про витрачене. Замість реформ є лише їхня імітація. Європейці не бачать стратегії. Є тільки хаотична діяльність спрямована на те, щоб "заробити тут і зараз". Ці тенденції там зрозумілі, частина з них потрапляє на шпальти тамтешніх видань. Так формується думка. Після 2014 року від нас чекали значних змін, але їх так і не сталося. "Інтеграція в ЄС" стала самоціллю та інструментом піару. Цей піар набрид", - сказав Скоцик.

Оцінюючи можливі наслідки референдуму у Нідерландах, Віталій Скоцик закликав зробити правильні висновки.

"Це сигнал для нас. Очевидно, що інтеграція триватиме, бо Угода підписана. Багато вже зроблено. Але наша політична еліта повинна навчитися мислити категоріями добробуту суспільства. Зрозуміти, що гарний результат — це не третина населення з субсидіями на комуналку, а здатність кожного самостійно платити за свої потреби. Що збільшення податкових надходжень на мільйони, яке провокує втрати в реальному секторі економіки на мільярди — це економічна катастрофа, яка в майбутньому спровокує різкий спад рівня життя суспільства. А саме такими методами діяв уряд щодо аграріїв, коли скасовував єдиний сільгоспподаток і спеціальний режим ПДВ. Коли українські політики більше уваги приділятимуть економічній статистиці і будуть розуміти, що від їх дій напряму залежить, де буде країна за 5-10 років, тоді у нас буде хоча б якась стратегія, тоді нас вважатимуть економічно і політично спроможними та суверенними. Тоді зовсім по-іншому до України ставитимуться у ЄС. Інтеграція в ЄС має бути певним набором стандартів добробуту, тут на місцях, в Україні. У міжнародні політиці, як і в житті, поважають у першу чергу, сильного, заможного і прогнозованого партнера. Цього маємо прагнути і ми", - резюмував Скоцик.

Лента новостей
Вступай: