Німецький політолог дав Україні "елегантний рецепт" виходу з кризи

Німецький політолог дав Україні

Проблему політичної системи в Україні може розв'язати перехід на парламентську республіку.

Таку думку висловив експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Андреас Умланд.

"Елегантним способом уникнути нових президентських виборів, не потрібних зараз Україні, стала б конституційна реформа, що скасовує український інститут президентства в його нинішній формі. Президент має перетворитися з лідера країни на номінального главу держави з чітко обмеженими повноваженнями і без власного адміністративного апарату, який слід замінити невеликим технічним секретаріатом", - зазначив Умланд.

На думку експерта, у президента потрібно відібрати повноваження. Обирати його має Верховна Рада або збори народних і регіональних депутатів.

Умланд наголосив, що політична криза почалася з відставки міністра економіки Айвараса Абромавичуса. Він на початку лютого 2016 року заявив про тиск з боку наближеного до президента Ігоря Кононенка.

"Таким чином, ідея того, що зміна прем'єра, а не президента розв'яже проблему, завжди здавалася дещо дивною, якщо не маніпулятивною. Таке враження посилюється на тлі того, що ймовірний майбутній прем'єр-міністр України, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, також відомий як ставленик Порошенка", - підкреслив Умланд.

Нагадаємо, у країні затягнулася політична криза. Нині у Верховній Раді тривають пошуки нового формату коаліції. Як повідомила нардеп Вікторія Сюмар, "Народний фронт" готовий представити свій варіант коаліційної угоди.

Лента новостей
Вступай: