Гонтарева назвала прийнятний для України рівень інфляції

Гонтарева назвала прийнятний для України рівень інфляції

Національний банк України має намір забезпечити споживчу інфляцію до кінця 2016 року на рівні 12%, а до кінця 2017 – 8%. Про це глава Нацбанку Валерія Гонтарева заявила під час зустрічі з головою правління "Райффайзен Банку Інтернаціональ" Карлом Завельдою і головою українського "Райффайзен Банку Аваль" Володимиром Лавренчуком.

"Сторони також обговорили реформування фінансового сектора України, економічну ситуацію в країні і Євросоюзі. Глава НБУ запропонувала керівникам "Райффайзен Банку" розглянути можливість відновлення кредитування України", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що згідно з дослідженням ЦРУ, в 2015 році Україна очолила світовий рейтинг інфляції. Протягом року інфляція в Україні зросла майже в півтора рази і склала 49%.

При цьому в лютому в Україні була зафіксована дефляція. Споживчі ціни в порівнянні з січнем знизилися на 0,4%, повідомляє Державна служба статистики.

Національний банк України своїми діями в монетарній політиці фактично "консервує" кризові процеси замість того, щоб стимулювати економічну санацію, вважає колишній радник президента, екс-голова Ради НБУ і Національного інституту стратегічних досліджень професор Анатолій Гальчинський. За словами експерта, класична модель вапливу на інфляцію виявилася вразливою для умов перехідної економіки.

Для досягнення антиінфляційного ефекту в першому випадку грошей повинно бути мало, в другому їх повинно бути достатньо. НБУ не знає, як вирішувати цю дилему.

"Необхідна реальна зацікавленість уряду і НБУ в істотному зниженні інфляції. До того часу, поки інфляційний податок буде залишатися одним з найважливіших факторів вирішення проблем, всякі міркування про дієвість політики управління інфляцією залишатимуться чисто декларативними", – підсумував експерт.

Лента новостей
Вступай: