Експерт порадив, як позбавитися кредитної залежності

Експерт порадив, як позбавитися кредитної залежності

Кредитна залежність виникає тоді, коли людина хоче жити на ширшу ногу, чим вона може. Їй пропонують легко взяти позику, і вона потрапляє у кредитне рабство. На купівлю побутової техніки, меблів, будматеріалів краще відкладати гроші, вважає консультант з особистих фінансів Тарас Радзівіл.

"Зазвичай консультанти банків не рвуться пояснювати всі нюанси кредиту. Клієнт повинен вичитувати договір. Адже саме клієнту цей кредит повертати. Відносно менші відсотки платять за кредитами на придбання житла, автомобіля та розвиток бізнесу. Найдорожчі - споживчі кредити на техніку, мобільні телефони, особливо там, де не треба довідки про доходи. У небанківських установах вартість кредиту може доходити до одного-двох відсотків на день - 730 відсотків річних", - розповів консультант.

Щоб позбавитися кредитів, Тараc Радзівіл радить спочатку визнати, що є проблема. Подумати, чи можна виплутатися з боргів при нинішньому рівні доходів, чи треба збільшувати дохід. Адже кредити забирають кошти, а ще треба за щось жити: платити комуналку, купувати їжу, одягати дітей. Можливо, що проблему можна вирішити тільки збільшенням доходу.

"Але більший дохід - ще не вихід з проблеми. Наступний крок - контроль видатків. Для цього треба почати рахувати витрати. Для цього можна завести зошит, завантажити спеціальну програму на телефон чи комп'ютер, або завести файл у програмі Exel. Ви побачите, де втрачаєте гроші, де можна зекономити. На час виплати кредиту взяти під контроль свої доходи і витрати, не робити спонтанних покупок. Наприклад, пішов у магазин за взуттям, сподобалися штани, а купив футболку. Це нормально, коли людина купує, те що вона хоче. Вся справа у відчутті міри. Коли людина входить в азарт, то потім ціла хата речей, яких не одягав, не пробував, не вмикав, які ніякої користі не несуть, але гроші потрачені", - говорить фінансовий консультант.

На думку експерта, щоб не робити спонтанні покупки, треба брати час на роздуми. Чим дорожча покупка, там більше часу треба подумати перед тим, як купувати. Дати собі день-два-тиждень на обдумування. І планувати покупки, від маленьких до великих.

"Перед тим, як іти в супермаркет, складіть список продуктів, які плануєте купити. Так само і з серйознішими покупками. Наприклад, перед тим, як купити ноутбук, прицініться, подумайте, пошукайте, де дешевше й відкладіть на покупку гроші. За три-чотири-п'ять місяців можна відкласти собі на ноутбук, а не брати кредит і виплачувати, як за півтора ноутбука. Адже людина розуміє, що через кілька місяців їй буде потрібна ця річ. Але не хоче думати про те, що на неї пора починати відкладати гроші. Треба вчитися планувати. Чим краще плануєте, тим менше втрат сімейного бюджету", - каже Тарас Радзівіл.

На його думку, виправдано брати лише кредити на лікування, навчання та розвиток бізнесу. Адже без лікування можна померти. А нові знання дозволять заробити більше. Кредит на бізнес варто брати лише, коли є твердий бізнес-план.

Лента новостей
Вступай: