Банкіри проти ще одного законопроекту для валютних позичальників

Банкіри проти ще одного законопроекту для валютних позичальників

Прийняття законопроекту № 4004-1 щодо реструктуризації валютних кредитів призведе до неконтрольованої девальвації гривні та збитків щонайменше на 120 млрд. грн, розповіла Gazeta.ua виконавчий директор Незалежної асоціації банків Олена Коробкова.

"Цей законопроект передбачає списання 2/3 боргу, не враховує на що брався кредит: єдине житло чи чергову квартиру для бізнесу, купівлю дорогого авто. Щомісячний розмір погашення залишку боргу не повинен перевищувати 35% від доходу сім'ї. Це неповага до людей, які добросовісно сплачували кредити", - вважає вона.

За підрахунками незалежної асоціації банків, банки будуть змушені практично повністю списати валютні кредити. Законопроект № 4004-1 порівнюють із законом №1558-1, який у грудні минулого року ветував Петро Порошенко. Президент назвав його популістським.

У Верховній Раді також зареєстрований альтернативний законопроект щодо вирішення проблем валютних позичальників під номером № 4004. Він схвалений НБУ, Мінфіном та Незалежною асоціацією банків. Передбачає, що реструктуризації підлягають кредити, сума яких разом із відсотками не перевищує 2,5 млн грн станом на 1 січня 2015 року. ($158 тис.). Борг конвертується у гривню по курсу на дату реструктуризації. Відсоткова ставка, за якою брався кредит фіксується на 3 роки. Списується мінімум 25% боргу. За попередніми підрахунками, право на реструктуризацію отримають 37 тис родин.

Нагадаємо, влітку минулого року валютні позичальники протестували перед Верховною Радою й вимагали прийняти закон, за яким доларові кредити мали переводитися у гривню за курсом 5,05.

Лента новостей
Вступай: