З Гройсманом-прем'єром не уникнути політичної кризи - експерт

З Гройсманом-прем'єром не уникнути політичної кризи - експерт

З прем'єрством Володимира Гройсмана країна не уникне політичної кризи. Про це у коментарі сказав економіст Тарас Загородній.

"Мінус - посада Гройсмана не означатиме що уникнемо політичної кризи. І перевиборів восени. Бо він - це БПП. Це означає, що сам Порошенко і його фракція бере відповідальність на себе за те, що буде коїтись в країні. А економічна ситуація погіршується", - сказав Загородній.

За словами експерта, у такій ситуації "Батьківщина" і "Самопоміч" відстороняться від коаліції.

"І вимагатимуть перевиборів. Будуть скидати всі негативи на БПП, щоб отримати гарний результат", - додав він.

За словами економіста, "Народний фронт" став буфером між Порошенком і народом.

"Фактично "НФ" палив свій рейтинг, був буфером між президентом і народом. І весь негатив перейшов на Яценюка. Тепер є Гройсман, який є соратником Порошенка. Весь негатив буде каналізуватися на ньому Якщо не буде реформ, яких вимагає суспільство. Гройсман - це консервування застарілої системи. Яка побудована на дерибані і керуванні потоками. Але існує ймовірність, що вони все ж таки візьмуться за голову і почнуть реформи", - зауважив експерт.

Також він прогнозує, що "НФ" отримає посади в новому уряді: "Бо це кістяк коаліції, найбільша кількість голосів".

"Зараз економіка перебуває в жахливому стані. Ми втратили її 20%. І Гройсман-прем'єр пожинатиме плоди минулого року. Бо економіка інерційна. Для того, щоб досягнути зростання хоча б у 5% наступного року, відповідні кроки слід робити сьогодні. Лібералізувати податковий режим, вирішити питання з "безпрєдєлом" податкової, яка пресує бізнес. Щоб люди розуміли - можна інвестувати", - додав Загородній.

Водночас економіст вважає, що "плюсом" такої кандидатури є вміння домовлятись з депутатами.

"На відміну від інших, він має контакти з депутатами, вміє домовлятись. Що є головною рисою української політики. При ньому парламент працював більш-менш конструктивно. Звичайно не без перегинів, як його винахід — сигнальне голосування. Принаймні, ті вимоги, які перед нами ставив ЄС, він проводив через Раду. Великих бійок не було. Гройсман достатньо компромісна фігура", - сказав Загородній.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив що новий уряд має бути 29 березня.

Лента новостей
Вступай: