Захід готовий дати Україні $120 млрд в рамках нового "Плану Маршалла" - Тарута

Захід готовий дати Україні $120 млрд в рамках нового

Міжнародні фінансові інститути готові виділити Україні до $120 млрд на термінову реанімацію економіки. Йдеться про новий "План Маршалла" для України.

Про це у програмі "Свобода слова" на ICTV заявив співініціатор створення "Української бізнес ініціативи", позафракційний народний депутат Сергій Тарута.

За його словами, європейські та американські фінансові інститути чітко розуміють, що без зовнішньої допомоги Україна не зможе відновити економіку. Україна переживає ті ж проблеми, що й Німеччина в 1947 році - хаос та гіперінфляція здатні зруйнувати країну. 70 років тому американці реалізували свій знаменитий "План Маршалла" - програму допомоги, з чітким планом дій.

У 2015 році європейські та американські інститути готові були виділити Україні до $30 млрд. Та через непрофесіоналізм уряду країна їх не отримала. Всього йдеться про виділення щонайменше $120 млрд. фінансової допомоги. Але виділення таких коштів можливе лише за наявності ретельно розробленої програми, яку схвалить громадянське суспільство, бізнес та експертне середовище. А також за умови існування команди в уряді та владі в цілому, готової взяти на себе відповідальність за її здійснення.

"Європейці сьогодні не довіряють ні президенту, ні прем'єру. Недавно до Києва приїжджала делегація наших колег з бундестагу. Керівник міжпарламентської німецько-української групи Карл Вельманн ознайомив мене з підсумками німецького дослідження по динаміці довіри до всіх українських президентів. На жаль, у нинішнього глави держави динаміка падіння довіри - найкрутіша серед всіх його колег", - заявив Тарута.

За словами нардепа, європейці зацікавлені у створенні в Україні нового, єдиного суб'єкта діалогу, що представляє національний бізнес. І такий суб'єкт вже фактично з'явився. Минулого тижня вперше за 25 років незалежної України на одному майданчику об'єдналися найбільші підприємницькі та громадські організації. Вони провели Український форум бізнесу і домовилися створити єдину програму порятунку економіки, узгоджену із західними партнерами.

"Ми зараз напрацьовуємо чіткий, послідовний план дій. І закликаємо всіх до діалогу. Бізнес, особливо великий, повинен усвідомити - врятувати свою справу зараз можна, лише рятуючи країну. Сьогодні це нероздільні поняття. Не можна врятувати бізнес у країні, яка руйнується", - зазначив Тарута.

Українська бізнес ініціатива (УБІ) об'єднує 30 підприємців - представників великого та середнього бізнесу в найпотужніших галузях економіки: металургії, агробізнесі, машинобудуванні, IT-індустрії, фінансах, будівництві, нафтовидобутку, ритейлі тощо. У лютому 2016 року учасники програми УБІ підписали декларацію "Український бізнес суспільству і владі" та ініціювали розробку і прийняття нового суспільного договору заради економічного зростання, а також задекларували взаємні зобов'язання бізнесу, влади і суспільства.

Лента новостей
Вступай: