США вимагають викорінити олігархів з української політики - політолог

США вимагають викорінити олігархів з української політики - політолог

Щоб змінити політичний клас в Україні необхідно викорінити олігархію з політикуму і змінити його гравців.

Про це сказав політолог Володимир Цибулько. Він назвав революційною заяву посла США в Україні Джеффрі Пайєтта про зміну політичного класу.

"Змінити політичний клас протягом одного року — це занадто революційна заява. Очевидно, мається на увазі зміна частини гравців на тих, хто має дещо якіснішу освіту і якісь цінності, а не тільки бажання бути в політиці заради самозбагачення", - зазначив політолог.

На його думку, у державне управління потрібно привести якомога більше людей, які здатні мислити.

"Можна завести у виконавчу владу нових гравців із ринковим досвідом, із досвідом роботи у міжнародних структурах. Це можна зробити навіть без перевиборів у Верховну Раду", - упевнений Цибулько.

Участь іноземців в українській політиці дозволить уникнути монополізації цілих галузей олігархічними групами. Як приклад експерт навів Національну поліцію.

"Жодна із фінансово-промислових груп не наклала лапу на Національну поліцію, хоча ризик цього був дуже великий. Український політичний клас такої олігархічної "закваски": він схильний до монополізації, схильний до уникнення конкуренції, що гальмує розвиток держави. В умовах конкуренції український олігархат не вміє працювати. Тому мова Пайєтта про зміну політичного класу є закликом позбутися олігархічного впливу на політику", - зазначив Цибулько.

Раніше посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що головним завданням і викликом для країни цього року стане зміна політичного класу. Він наголосив, що найбільшою проблемою України залишаються корупція і відсутність верховенства права в системі.

Лента новостей
Вступай: