Шабунін пояснив, чому Ситник не йде війною на ГПУ

Шабунін пояснив, чому Ситник не йде війною на ГПУ

Директор Антикорупційного бюро Артем Ситник не робить різких кроків в бік ГПУ, бо це загрожує іміджу країни в очах Заходу. Про це у коментарі сказав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"ГПУ в обличчі сьогоднішнього в.о генпрокурора Севрука фантазує над прямою нормою закону. КПК і закон про антикорупційне бюро чітко передбачає зобов'язання правоохоронного органу передати будь-яку справу в НАБ. Більше того, всі інші державні органи це беззастережно роблять. І Національна поліція, і фіскальна служба. І тільки у ГПУ є "проблеми", - сказав він.

За словами експерта, Генпрокуратура два місяці "відморожувалась і обдумувала", чи є законною вимога Ситника.

"І тільки коли директор НАБ був змушений вийти із цим публічно, з'явилася відповідь. Якщо так і далі продовжуватиметься, то я б на місці директора НАБ зробив виїмку у Генпрокуратурі. Приїхав і забрав би документи. Бо всьому є якась межа. Є вимога і погодження спецпрокурора Холодницького. Все. Справа передається відразу. А не фантазується, що немає механізму передачі. Що, дитячий садочок?", - зауважив він.

На думку експерта, Ситник не хоче розхитувати ситуацію в країні і чекає на появу "адекватної" команди в ГПУ.

"Саме через очікування нової адекватної команди в Генпрокуратурі, він не робить особливо різких кроків. Хоча має на це всі права. Його стримує небажання розхитувати ситуацію в країні. Бо це дуже поганий сигнал для Заходу — публічне протистояння двох правоохоронних органів. Уявіть собі, новостворене антикорупційне бюро силою забирає в ГПУ документи. Коли на Україну, яка в політичні кризі, дивиться весь світ", - пояснив Шабунін.

"Як тільки з Генпрокуратури викинуть постшокінську команду і прийдуть нормальні люди - тоді все розрулиться", - сказав Шабунін.

Також експерт прогнозує, що ім'я нового генпрокурора стане відомим наступного тижня.

"З Адміністрації президента я з жахом чую думки, що треба зробити генпрокурором когось з команди Шокіна - Севрука чи Столярчука. Це той самий Шокін, тільки в профіль. Краще вже лишаємо Шокіна, бо вже звикли всі принаймні. Всі говорять про Луценка. Але не думаю. Бо це потребує зміни закону. Потрібна юридична освіта і 5 років стажу у прокуратурі. А в нього такого немає", - резюмував Шабунін.

Нагадаємо, директор НАБУ Артем Ситник вимагає від ГПУ передати справи, що належать до підслідності бюро. Натомість у прокуратурі кажуть, що така процедура не регламентована законом.

Лента новостей
Вступай: