Перереєструвати бізнес за кордоном можна за рік

Перереєструвати бізнес за кордоном можна за рік

Зберегти інтелектуальні права на власний бізнес - назву, торгову марку, при виїзді за кордон, можливо. Утім, це дуже кропіткий процес і вимагає як часових, так і матеріальних ресурсів, - каже Марія Ортинська, директор патентно-юридичної компанії.

"Переїзд до іншої країни з власним бізнесом - це завжди певні ризики. Та наскільки вони будуть великими залежить від самої людини. Існує два шляхи підтримання зв'язку із компанією. Перший – призначення виконавчого директора та дистанційне управління компанією. Другий – повне перенесення бізнесу в країну, куди емігруєте", - розповідає юристка.

"Необхідно звернути увагу, що дія охоронного документу розповсюджується лише на певну територію. Наприклад, патент України діє лише на території України, а патент США — на території США, - каже. - Тобто, права на назву магазину, торгової марки чи якогось виробу потрібно заново патентувати в тій країні, куди переїжджає людина. Найбільш розповсюджені міжнародні процедури — реєстрація торгової марки згідно із Мадридською угодою. Перевага такої реєстрації в тому, що права на вашу інтелектуальну власність діятимуть одночасно в 96 країнах, які ратифікували цю угоду", - додає Марія Ортинська.

Щоб захистити права на власну торгову марку, потрібно подати міжнародну заявку у Всесвітню Організацію Інтелектуальної Власності, яка знаходиться в Женеві. Така процедура обійдеться у 653 швейцарських франки (16 536 грн. - "ГПУ"). Додатково сплачується збір у 100 швейцарських франки (2 532 грн. - "ГПУ"), якщо дія торгової марки буде поширена на декілька країн (по 100 швейцарських франків за кожну країну). Також потрібно сплатити збір в Укрпатент і кошти на листування. По часу оформлення документів може тривати до року, інколи більше. Уся процедура коштує близько $ 1-1,5 тисячі.

"Якщо ми говоримо про винаходи та корисні моделі, то тут ситуація трішки складніша. Тому що оця міжнародна процедура подачі заявки не дає можливості потім поширювати права на інтелектуальну власність в інших країнах. Тобто в кожній країні потрібно заново підтверджувати свої права", - наголошує Марія Ортинська.

Таку реєстрацію можна здійснювати як самостійно, так і довірити її юридичним компаніям, що спеціалізуються на патентному праві.

Лента новостей
Вступай: