В Україні немає люстрації, є обман громадян і узурпація влади - Пузанов

В Україні немає люстрації, є обман громадян і узурпація влади - Пузанов

В Україні немає ніякої люстрації, є механізм усунення політичних конкурентів для призначення "своїх" людей.

Про це заявив лідер київського Опозиційного блоку Олександр Пузанов, йдеться в повідомленні на офіційному сайті партії.

"В Україні немає люстрації, є обман громадян і узурпація влади. Влада придбала зручний інструмент для узурпації влади і позбавлення від політичних конкурентів. Закон з гучною назвою "Про очищення влади" використовується виключно для розправи над потенційно нелояльними чиновниками і звільнення посад для "своїх" людей", - заявив політик.

Хоча люстрація в Україні підноситься як один з методів боротьби з корупцією, вона не може виконувати таку роль, пояснив Олександр Пузанов.

"Влада з самого початку обдурила суспільство, пообіцявши, що люстрація допоможе перемогти корупцію. У жодній країні світу вона ніколи не була механізмом боротьби з корупцією. Український досвід це ще раз довів", - додав опозиціонер.

Олександр Пузанов нагадав, що за півтора року, протягом яких в Україні діє так званий Закон про люстрацію, корупція в країні анітрохи не зменшилася. Вона вразила всі гілки влади, від низів до самої верхівки.

"Люстратори тріскотять про досягнуті успіхи і розмах проведеної люстрації. Але масштаби корупції при цьому ростуть швидше, ніж тарифи на світло і газ. Прикриваючись люстрацією, систему "очистили" не тільки від нелояльних до постмайданної влади політиків, а й від професіоналів і по-справжньому талановитих менеджерів. Мабуть, щоб вони не заважали займатися "розпилом грошових потоків", що вже встигла прославитися ця влада. Обдурили і українців, і європейців - обіцяли за допомогою люстрації перемогти корупцію, а в підсумку її рівень різко збільшився, причому люстратори забруднили більше всіх. Сотні людей, залучених в процес боротьби з "поганими чиновниками", по суті, нічого не роблять, ефективність їх роботи - нульова. Якщо, звичайно, не вважати роботою заяви для ЗМІ і гнівні пости в соціальних мережах", - зазначив опозиціонер.

Олександр Пузанов підкреслив, що сама по собі процедура "люстрації по-українськи" показала повну некомпетентність і неспроможність її творців.

"Неконституційність закону очевидна. Українська люстрація не має нічого спільного з такими європейськими стандартами, як захист демократії, справедливий суд і чесне доведення провини. Вина не може бути колективною, вона завжди індивідуальна, тому українська люстрація "всіх під одну гребінку" апріорі суперечить принципам демократичного суспільства", - нагадав політик.

"Закон про люстрацію - саме марне, що можна було зробити під час війни і тотального зубожіння українського народу. Ціна української люстрації - це тисячі судових справ, які держава програє, якщо не в українських судах, то з 100% вірогідністю в Європейському суді з прав людини. Це сотні мільйонів гривень збитків у вигляді компенсацій незаконно звільненим. По справедливості їх треба стягувати в рамках кримінального процесу з самих люстраторів", - підкреслив Олександр Пузанов.

Лента новостей
Вступай: