Стало відомо, як послаблення НБУ вплинуть на гривню

Стало відомо, як послаблення НБУ вплинуть на гривню

Стало відомо, як послаблення НБУ вплинуть на гривню

Послаблення, які зробив Нацбанк 3 березня, радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ вважає недостатніми і символічними. Про це він розповів у коментарі.

"В Україні не розблокували основні канали руху капіталів. Інвестиційна привабливість країни найнижча за останні роки. Продовжує діяти заборона купівлі іноземної валюти іноземним інвесторам для виплати дивідендів. Діє заборона на дострокове погашення кредитів нерезидентів", - сказав експерт.

На думку Олексія Куща умовні послаблення не наповнить офіційний ринок валюти.

"Послаблення, які зробив Нацбанк — це кістка, яку кинули для ринку, щоб показати якийсь рух, якусь лібералізацію. Було незручно залишати всі обмеження без змін. Тому надали умовні послаблення. Наприклад, збільшили ліміт купівлі готівкової іноземної валюти з трьох до шести тисяч гривень на добу. Замість того, щоб купити трохи більше 100 доларів, людина зможе купити трохи більше 200. Буде подовжувати діяти тіньовий ринок валюти. Весь Київ покритий обмінними пунктами, де можна без обмежень купити будь-яку суму валюти. Тіньовий ринок уже майже поглинув офіційний. Різниця оборотів у десятки разів", - розповів фінансист.

На думку економіста, збільшення ліміту на зняття валюти з депозитів — до 50 тис грн — екзотичне послаблення. Адже власники валютних депозитів через валютні ощадні сертифікати можуть забирати будь-які суми валюти з банків.

"Депозити почнуть повертатися в банки, коли будуть зняті всі обмеженні на валютному ринку. Коли відновиться довіра до Національного банку та національної валюти гривні. А потім відновиться довіра до банківської системи. Поки що цих передумов немає", - зазначив Олексій Кущ.

Лента новостей
Вступай: