Іран і Україна домовилися про співпрацю у сфері енергетики

Іран і Україна домовилися про співпрацю у сфері енергетики

Іранська сторона висловила готовність до участі в модернізації української ГТС.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин і міністр енергетики Ісламської Республіки Іран Хамід Чітчиян обговорили ключові напрямки співробітництва в енергетичній сфері, сфокусувавшись на проектах, які можуть бути реалізовані найближчим часом. Про це повідомляє прес-служба Міненергетики.

Так, Україна і Іран домовилися про початок роботи над проектами участі українських підприємств у модернізації іранської енергетичної інфраструктури та тепло- і гідрогенерації. Зокрема, мова йшла про будівництво та модернізацію електромереж 400 кВ.

Також обговорювалося залучення українських спеціалістів до обслуговування, модернізації та безпеки проектів Бушерської АЕС.

Іранська сторона також висловила готовність до участі в модернізації української газотранспортної системи, організації поставок нафти в Одесу і газу з Південного Парса (район Ірану) через Туреччину і Україну в Європу.

Міністр енергетики Ісламської Республіки Іран також висловив зацікавленість в участі цієї країни в приватизації енергетичних об'єктів, які Україна відкриває завдяки реформуванню ринку.

"Я вражений предметністю дискусії, яку демонструє іранська сторона. Фактично, відразу після переговорів проходять зустрічі з представниками українських підприємств, з обговоренням конкретики та детальним опрацюванням проектів", - сказав Демчишин, який є головою української частини Комісії з економічного та торговельного співробітництва.

Делегацію України під час візиту в Ісламську Республіку Іран очолює віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. Напередодні Зубко повідомив, що Україна буде нарощувати економічне співробітництво з Іраном.

Лента новостей
Вступай: