Україна може втратити шанс на безвізовий режим - експерт

Україна може втратити шанс на безвізовий режим - експерт

Україна найближчим часом має виправити закон про електронне декларування, щоб він відповідав вимогам ЄС. Якщо цього не відбудеться, безвізового режиму у 2016 році не буде.

Про це у коментарі розповів науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

"Україні залишилося вирішити два питання щодо безвізового режиму. Одне з них - повернення до попередньої редакції закону про електронні декларації. Друге - запуск Національного агентства із запобігання корупції. Потрібно сформувати його склад і розпочати діяльності у першому кварталі поточного року", - сказав він.

Внесення поправок в закон про електронне декларування показує, на скільки сильний опір чиниться антикорупційним заходам, переконаний експерт.

"Всі політичні сили звикли до корупції. Для декого електронні декларації — серйозний удар. Вони відкриють суспільству суттєву відмінність між тим як чиновник декларує свої доходи і як реально живе", - заявив Сушко.

За його словами, важливо, щоб Єврокомісія питання лібералізації безвізового режиму України та Грузії розглядала разом.

"Грузія отримала аналогічний з Україною план дій щодо запровадження безвізового режиму на 2,5 роки пізніше. Грузини все виконали. До них Євросоюз зауважень немає. Грузії можуть дати безвізовий режим раніше ніж Україні. Якщо ми відстанемо - це буде серйозний ляпас. У грудні вище керівництво (України, - ред.) у Брюсселі обіцяло, що протягом найближчого часу всі недоліки виправлять. Якщо цього не виконають, довіру до України буде підірвано", - розповів він.

"До прийняття остаточного рішення щодо безвізової лібералізації буде декілька етапів, які займуть пару місяців. Єврокомісія внесе законодавчу пропозицію в Раду Євросоюзу. Потім Рада ЄС та Європарламент її розглянуть. На кінцевому етапі, орієнтовно в червні, Рада може вже приймати остаточне рішення. Але для цього необхідно, щоб максимум у березні Єврокомісія внесла законодавчу пропозицію. Від того, коли запустять цю процедуру залежить, чи отримає Україна безвізовий режим цього року", - сказав Сушко.

Нагадаємо, 18 лютого, Верховна Рада ухвалила останні три закони, необхідні для встановлення безвізового режиму з Європейським Союзом.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський підтвердив, що вони відповідають вимогам ЄС.

Водночас, він наголосив на приведення у відповідність до міжнародних стандартів закону про електронне декларування.

Лента новостей
Вступай: